In beeld

Grote chaos in Rusland sinds de aangekondigde mobilisatie van Poetin

Er heerst een grote onrust in Rusland sinds president Poetin een gedeeltelijke militaire mobilisatie heeft aangekondigd, waarbij hij honderdduizenden reservisten aan het front in Oekraïne nodig heeft. De oproep heeft geleid tot grootschalige, aanhoudende protesten in heel Rusland. Mannen van dienstplichtige leeftijd vluchten naar buurlanden, uit angst dat de grenzen gesloten worden. Anderen, al dan niet met militaire ervaring, worden naar trainingsbases gestuurd.
Een rijtje reservisten staat opgesteld buiten een rekruteringsbureau in de Midden-Russische stad Tara, klaar om uitgezonden te worden. De Russische president Vladimir Poetin kondigde aan zeker 300.000 reservisten te zullen opstellen voor zijn gedeeltelijke mobilisatie aan de frontlinie in Oekraïne. De meesten zouden recente militaire ervaring moeten hebben, al zijn de autoriteiten niet duidelijk over wie er precies kunnen worden opgeroepen. Ook heeft het Kremlin nog geen uitspraak gedaan over het eventueel sluiten van de Russische grenzen, om dienstplichtigen in het land te houden.
Foto Alexey Malgavko/Reuters
Russische dienstplichtige mannen verlaten een rekruteringskantoor in de Russische stad Batajsk, zo'n 120 kilometer van de Oekraïense grens. Het Britse ministerie van Defensie zei maandag dat „vele tienduizenden” dienstplichtigen al papieren hadden ontvangen.
Foto Arkady Budnitsky/EPA
Het aantal Russen dat dagelijks naar Georgië vlucht, is sinds de aankondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland verdubbeld tot bijna 10.000, volgens het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken. In Kazachstan zijn ongeveer 98.000 Russen het land binnengekomen sinds de aankondiging van de mobilisatie 21 september.
Foto Irakli Gedenidze/Reuters
Bij de grenzen met buurlanden van Rusland staan auto's de afgelopen dagen uren in de rij. Dit is een satellietfoto van afgelopen zondag bij de grens met Georgië.
Foto Maxar Technologies/AFP
De mobilisatie heeft de afgelopen week ook geleid tot de eerste grote, aanhoudende protesten in verschillende steden in Rusland sinds het begin van de oorlog - en dat terwijl onaangekondigd protesteren tegen de regering in Rusland verboden is. Honderden demonstranten zijn gearresteerd door de politie.
Foto AP
Op de poster op een bushalte in Moskou staat een afbeelding van een Russische militair, met de slogan: 'Glorie aan de helden van Rusland'.
Foto Yuri Kochetkov/EPA
Russische rekruten verzamelen zich in de Russische stad Batajsk, vlak bij Oost-Oekraïne. Zij moeten getraind worden en gaan vechten voor het Russische leger in Oekraïne.
Foto AP
De door Poetin opgeroepen dienstplichtige man uit Batajsk neemt emotioneel afscheid van zijn vrienden en familie.
Foto Arkady Budnitsky/EPA
Een groep reizigers rijdt in Verchni Lars, een Russisch grensplaatsje, om de grens over te steken naar buurland Georgië.
Foto Irakli Gedenidze/Reuters
Sommige reizigers steken de grens over met de fiets, zoals deze jonge mannen bijvoorbeeld, om te vluchten voor Poetins oproep.
Foto Zurab Tsertsvadze/AP
Demonstranten voeren een traditionele dans uit tijdens een protest tegen de gedeeltelijke militaire mobilisatie van Rusland. Ze staan op een plein in Jakoetsk in Oost-Rusland, een stad ruim 1.200 kilometer van de grens met China. De grens met Oekraïne is bijna 9.000 kilometer ver weg.
Foto Sakhaday/Reuters
Russische dienstplichtige mannen schrijven zich in bij een rekruteringsbureau in Batajsk. Sommigen van hen nemen hun eigen uitrusting mee.
Foto Arkady Budnitsky/EPA
Satellietbeelden tonen een lange rij wachtende reizigers bij de grens met Mongolië, twee dagen na de toespraak waarin Poetin de mobilisatie aankondigde. Ook raken steeds meer vluchten uit Rusland volgeboekt.
Foto Maxar Technologies/Reuters
Reservisten stappen de bus in voor een militair rekruteringscentrum in Krasnodar, een stad ten oosten van het geannexeerde Oekraïense gebied de Krim.
Foto AP
Een orthodoxe priester in Batajsk leidt een dienst voor opgeroepen reservisten, vóór hun vertrek naar militaire bases.
Foto Sergey Pivovarov/Reuters
Een bus reservisten vertrekt uit de Midden-Russische stad Tara. Vrienden en familie nemen emotioneel afscheid en slaan op het raam.
Foto Alexey Malgavko/Reuters