Premier Orbán wil Hongaren consulteren over Russische sancties

Rusland Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán hebben de sancties tegen Rusland „averechts” gewerkt. Eerder riep hij al op de sancties te schrappen.
De Hongaarse premier Viktor Orbán hield maandag een toespraak in het parlement in Boedapest.
De Hongaarse premier Viktor Orbán hield maandag een toespraak in het parlement in Boedapest. Foto Bernadett Szabo/Reuters

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil een „nationale consultatie” opzetten om inwoners van Hongarije te vragen wat zij vinden van de sancties tegen Rusland. Dat zei hij maandag in een toespraak in het parlement in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Volgens hem hebben de sancties „averechts” gewerkt, meldt persbureau Reuters. Hij maakte geen verdere details bekend van het consultatieplan. Het is een campagnestrategie die Orbán al eens eerder heeft gebruikt om steun voor zijn partij te versterken op het gebied van beleid rondom migratie en homorechten.

Orbán heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de door de Europese Unie opgelegde sancties aan Rusland. Hij riep eerder deze maand op de maatregelen te schrappen. „We kunnen gerust zeggen dat als gevolg van de sancties de Europese bevolking armer is geworden, terwijl Rusland niet op de knieën is gevallen”, zei de Hongaarse premier deze maandag in het parlement, verwijzend naar de hoge energieprijzen.

Hongarije moet zich voorbereiden op een langdurige oorlog in buurland Oekraïne, volgens Orbán. Hij zei het „geen verrassing” te vinden dat Europese regeringen vallen. Daarmee doelde hij op de Italiaanse verkiezingen van zondag, waar de meest rechtse regeringsleider is gekozen sinds de Tweede Wereldoorlog. Wanneer Orbán de Hongaren wil vragen om „consultatie” is niet bekend.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kremlin: fouten gemaakt bij mobilisatie, nog niet zeker of grenzen openblijven