Peskov spreekt van ‘sporadisch’ contact met VS over nucleaire dreiging

Rusland en de Verenigde Staten hebben „sporadisch” contact over nucleaire dreiging. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov maandag gezegd op een persconferentie, aldus internationale persbureaus. Zondag vertelde de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan op de Amerikaanse televisie dat het Witte Huis het Kremlin „op zeer hoge niveaus” en „met veel detail” had gewaarschuwd over de „catastrofale gevolgen” die inzet van nucleaire wapens door Rusland in Oekraïne zou hebben.

Tussen de twee nucleaire grootmachten staan altijd diplomatieke ‘backchannels’ open, aldus Peskov. „Maar die gebruiken we slechts sporadisch. Het is in ieder geval wel mogelijk om elkaar in noodgevallen berichten te sturen.” De angst over Russische inzet van kernwapens liep woensdag na de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin op. Hij zei dat Rusland „alle middelen” zal inzetten om zijn territorium te verdedigen. „En dat is geen bluf”, voegde hij eraan toe.

Dreigen met de inzet van tactische kernwapens is inmiddels een bekend trucje van Poetin, één waarvan de dictator zich al sinds het begin van zijn invasie van Oekraïne bedient. Aanvankelijk schatten experts de daadwerkelijke dreiging niet al te hoog in. Met de mobilisatie-afkondiging en het nieuwe dreigement zette Poetin woensdag wel een nieuwe stap op de escalatieladder van het conflict met het Westen, menen kenners.

Lees ook: Groeit de kans dat Poetin de ondenkbare stap zet? Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kremlin: fouten gemaakt bij mobilisatie, nog niet zeker of grenzen openblijven