Ook Kazachstan erkent Russische nepreferenda in Oekraïne niet

Sinds afgelopen vrijdag is in vier bezette Oekraïense gebieden stemmen voor of tegen Russische annexatie mogelijk.
Sinds afgelopen vrijdag is in vier bezette Oekraïense gebieden stemmen voor of tegen Russische annexatie mogelijk. Foto AP

Kazachstan zal de verwachte Russische annexatie van vier Oekraïense regio’s als gevolg van nepreferenda niet erkennen. Dat heeft het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het Centraal-Aziatische land, ooit met Rusland verenigd in de Sovjet-Unie, vindt principes als „territoriale integriteit” en „soevereiniteit” daarvoor te belangrijk, en ziet liever dat er een politiek dialoog wordt gevoerd.

De afgelopen dagen is in de door Rusland bezette Oekraïense gebieden in Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson gestemd over annexatie door Rusland. Van een open en eerlijke stembusgang zal geen sprake zijn. Op sociale media circuleren beelden van Russische soldaten die met automatische geweren langs de deuren gaan om stemmen te ronselen. Stemmen kan tot en met dinsdag, daarna wil de Russische president Vladimir Poetin de inlijving van de vier gebieden direct formaliseren, is de verwachting.

Westerse leiders hebben al laten weten de schijnreferenda niet te gaan erkennen. Dat nu ook Kazachstan hem afvalt, is een nieuwe tegenslag voor Poetin, die internationale steun voor zijn oorlog ziet afbrokkelen. Begin dit jaar zond de dictator nog ordetroepen naar het land om massaprotesten neer te slaan. Bij de VN-resolutie van maart die de invasie veroordeelde, onthield Kazachstan zich van stemming.

Lees ook: Het Kremlin heeft verkiezingsfraude tot hogere kunstvorm verheven Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ook Kazachstan erkent Russische nepreferenda in Oekraïne niet