Kremlin: fouten gemaakt bij mobilisatie, nog niet zeker of grenzen openblijven

Ook zondag stonden er lange files bij de Russische grens met Finland.
Ook zondag stonden er lange files bij de Russische grens met Finland. Foto Jussi Nukari/Lehtikuva/AFP

Het Kremlin heeft maandag erkend dat sommige Russische mannen sinds de mobilisatie-afkondiging ten onrechte zijn opgeroepen om in Oekraïne te vechten. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov worden dat soort fouten gecorrigeerd, melden internationale persbureaus. Het is niet duidelijk op wat voor fouten hij doelt. De afgelopen dagen deden talloze verhalen op sociale media de ronde over Russische mannen die zonder enige militaire ervaring waren opgeroepen. Dat terwijl het Kremlin had verkondigd dat alleen om mannen met ervaring naar het front zouden gaan.

Sinds de Russische president Vladimir Poetin afgelopen woensdag een ‘gedeeltelijke’ militaire mobilisatie afkondigde probeert wie zich dat kan veroorloven het land uit te vluchten. Hoeveel mannen dat is gelukt is niet met zekerheid te zeggen, maar het onafhankelijke Russische nieuwsmedium Novaya Gazeta Europe sprak dit weekend van een kwart miljoen. In reactie op de uittocht van Russische mannen riepen sommige politici op tot het sluiten van de grenzen voor alle rekruteerbare mannen.

Volgens Peskov heeft het Kremlin weliswaar nog niet over de grenzen besloten, maar op sociale media verschenen maandagmiddag beelden die anders doen vermoeden. Bij de grens met Georgië zijn Russische pantservoertuigen met militairen gesignaleerd, die de lange files passeren. De Rusland-correspondent van The Guardian schrijft op Twitter dat zij moeten voorkomen dat de 300.000 opgeroepen reservisten Rusland ontvlucht, maar niet belast zijn met de taak álle rekruteerbare mannen binnen de grenzen te houden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kremlin: fouten gemaakt bij mobilisatie, nog niet zeker of grenzen openblijven