Oekraïne beperkt diplomatieke banden met Iran om levering militaire drones aan Rusland

Oorlog Volgens president Zelensky zijn er in het conflict met Rusland tot nu toe acht Iraanse gevechtsdrones neergehaald in Oekraïne.
Het Witte Huis stelde in juli al dat Iran honderden onbemande vliegtuigen zou leveren aan Rusland.
Het Witte Huis stelde in juli al dat Iran honderden onbemande vliegtuigen zou leveren aan Rusland. Foto Sergei Savostyanov/EPA/Kremlin Pool/Sputnik/Pool

Oekraïne gaat de diplomatieke betrekkingen met Iran afschalen omdat Iran drones aan Rusland zou leveren. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijdagavond bekendgemaakt in een videobericht. Ook de Verenigde Staten beschuldigen Iran van het leveren van drones aan Russische troepen. Zelensky sprak van „een samenwerking met het kwaad”.

Lees ook deze column: Iran en Rusland hebben samen een grote mond

Militaire autoriteiten uit Oekraïne zeggen in een verklaring dat ze vrijdag vier Iraanse Shahed-136 drones hebben neergeschoten. De luchtmacht zei daarnaast dat een Mohajer-6, een grote Iraanse drone, is neergehaald. Volgens Zelensky gaat het tot nu toe in totaal om acht Iraanse gevechtsdrones. Als reactie heeft Oekraïne besloten de ambassadeur van Iran zijn accreditatie te ontnemen en worden het aantal diplomatieke medewerkers van de Iraanse ambassade in Kiev „aanzienlijk verminderd”, aldus Zelensky in het videobericht.

Het Witte Huis stelde in juli al dat Iran honderden onbemande vliegtuigen zou leveren aan Rusland. Nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei toen dat daar ook drones tussen zitten die raketten kunnen afvuren. Russische militairen zouden die maand al trainingen krijgen om de drones te leren besturen. Iran ontkent alle beschuldigingen.

Twitter avatar DefenceU Defense of Ukraine In 1943, Tehran became a place of hope for a new life without Nazism.
In 2022, fundamentalist Tehran became a place that supports russian Nazism and the murder of peaceful citizens.
Today, #UAarmy destroyed 6 russian kamikaze drones provided by Iran. https://t.co/yAtukFo2q1
Lees ook: Drones spelen een hoofdrol in de oorlog in Oekraïne