Boerenprotest

Werkstraffen voor demonstreren bij huis stikstofminister: ‘zuivere intimidatie’

De politierechter in Zutphen heeft werkstraffen tot honderd uur en voorwaardelijke celstraffen tot een maand uitgedeeld aan elf deelnemers van het boerenprotest bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) eind juni. Dat meldt de rechtbank Gelderland vrijdag. De rechter noemt het „onacceptabel” dat de demonstranten de minister thuis hebben opgezocht. „Dit is zuivere intimidatie.”

De actievoerders hebben zich schuldig gemaakt aan onder meer openlijke geweldpleging, vindt de rechter. Acht van hen kregen een voorwaardelijke celstraf van een maand en een taakstraf van honderd uur, een minderjarige verdachte kreeg een taakstraf van tachtig uur en twee anderen kregen taakstraffen van zestig uur voor het onbruikbaar maken van een politiecamera die in de straat van de minister hing.

Fijngemalen stro

Op 28 juni reden in totaal zo’n honderdvijftig boeren en andere deelnemers met trekkers naar het huis van de minister in Gelderland. Daar braken ze door een politieafzetting heen, waarbij een politieauto vernield werd. Een van de aanwezige demonstranten spoot fijngemalen stro over de straat, de politieauto’s en agenten, waardoor tractoren de politieafzetting konden passeren, schrijft de rechter.

De politie moest hoe dan ook uitwijken van de actievoerders, die duidelijk maakten niet weg te zullen gaan voordat ze bij de minister langs waren geweest. De rechter benadrukt dat de politie er is om orde te handhaven en de veiligheid van de minister en haar gezin te waarborgen. Het is niet aan een groep burgers om te bepalen dat het net even anders moet, oordeelt de rechtbank. „Een politicus is immers in functie. Hij of zij is verantwoordelijk voor beleid dat uiteindelijk democratisch tot stand komt.”

Dat verdachten deel uitmaken van een grote groep boeren die thuis een politicus opzoekt, rekent de rechter hen ernstig aan. (NRC)