VN-commissie concludeert definitief dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd in Oekraïne

Een onderzoekscommissie van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties concludeert dat er in Oekraïne oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Dat melden internationale persbureaus vrijdag. De onderzoekers richtten zich op vier regio’s: Kiev, Tsjernihiv, Charkov en Soemy. De onderzoekscommissie bezocht in totaal 27 plaatsen, graven en detentie- en martelcentra in Oekraïne en sprak 150 slachtoffers en getuigen. Ze spraken onder meer slachtoffers bij wie in gevangenschap elektrische schokken werden toegediend en die zich gedwongen moesten uitkleden.

„We werden overdonderd door het grote aantal executies dat had plaatsgevonden in de gebieden die we bezochten. De commissie onderzoekt momenteel soortgelijke sterfgevallen in nog zestien plaatsen,” zei voorzitter van de onderzoekscommissie Erik Mose. De onderzoeker zei ook twee incidenten te hebben onderzocht waarin Russische militairen door Oekraïense strijdkrachten zijn mishandeld. Een nog onbekend aantal Russische soldaten is schuldig bevonden aan onder meer seksueel of gendergerelateerd geweld, waarvan de slachtoffers tussen de 4 en 82 jaar zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Schijnreferenda in vier bezette regio’s van start