Vliegtuigfabrikant Boeing treft schikking van 200 miljoen dollar met Amerikaanse beurswaakhond

737 MAX De vliegtuigbouwer Boeing bekent noch ontkent de aanklachten van de Amerikaanse toezichthouder. Toch betaalt het concern een boete van honderden miljoenen.
Na de crash in 2019 stonden alle 737 MAX-toestellen ruim een jaar aan de grond.
Na de crash in 2019 stonden alle 737 MAX-toestellen ruim een jaar aan de grond. Foto Peter Cziborra / Reuters

Met de Amerikaanse toezichthouder voor beurshandel is door vliegtuigfabrikant Boeing een schikking getroffen van 200 miljoen dollar (205 miljoen euro). Oud-topman Dennis Muilenburg gaat daarnaast akkoord met een boete van 1 miljoen dollar. Dat meldt de Securities and Exchange Commission (SEC) donderdag in een persbericht. Boeing wordt beschuldigd van het verkeerd en onvolledig informeren van beleggers over de veiligheid van de 737 MAX-toestellen. Met deze schikking koopt Boeing verdere vervolging af.

De toezichthouder opende een onderzoek naar het concern in de nasleep van twee vliegtuigrampen met de 737 MAX - een in 2018, een in 2019 -, waarbij 346 mensen om het leven kwamen. De SEC schrijft dat het beursgenoteerde bedrijf geen eerlijke en waarheidsgetrouwe informatie verstrekte. Boeing en Muilenburg wisten volgens de waakhond dat er veiligheidsproblemen waren na de eerste crash in 2018. Toch verzekerden ze het publiek dat het toestel „net zo veilig was als elk ander vliegtuig”.

Disfunctioneel computersysteem

Na de tweede crash in 2019 bleef het concern die opvatting uitdragen, zegt de toezichthouder. Door het publiek en investeerders te misleiden, probeerden Boeing en Muilenberg het imago van de fabrikant te herstellen, „ondanks dat ze op de hoogte waren van tegenstrijdige informatie”. Hoewel Boeing en Muilenberg de beschuldigingen ontkennen noch toegeven, stemden beide partijen in met de boetes.

De 737 MAX werd wereldnieuws nadat in oktober 2018 en maart 2019 twee toestellen neerstortten. Uit het onderzoeksrapport van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bleek een disfunctioneel computersysteem de oorzaak van het drama: de neus van het vliegtuig werd op het verkeerde moment naar beneden gedrukt. Eerder trof Boeing een schikking van 2,5 miljard dollar met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Federal Aviation Administration.

Lees ook dit artikel: Rampvliegtuig van Boeing is bijna toe aan herstart