Verenigd Koninkrijk gaat energierekeningen te lijf met noodpakket van 60 miljard pond

Steun en hervormingen De Britse minister van Financiën kondigde vrijdag steunmaatregelen aan voor burgers, bedrijven en energiehandelaren. Verwachte kosten: 60 miljard pond (68 miljard euro).
De Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng, vrijdag voor de ambtswoning van de premier op Downing Street in Londen.
De Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng, vrijdag voor de ambtswoning van de premier op Downing Street in Londen. Foto Maja Smiejkowska / Reuters

Het Verenigd Koninkrijk neemt met een tussenbegroting van 60 miljard pond (68 miljard euro) stappen om de economie te beschermen tegen de stijgende energieprijzen. Minister van Financiën Kwasi Kwarteng kondigde vrijdagochtend in het Britse Lagerhuis drie stappen aan: energierekeningen van huishoudens krijgen een plafond van 2.500 pond (2.846 euro), bedrijven krijgen soortgelijke financiële steun en de centrale bank geeft steungaranties aan energiehandelaren. „Laat er geen twijfel over bestaan dat de overheid tijdens de ergste energiecrisis van de afgelopen generaties aan de kant van het Britse volk staat”, zei Kwarteng.

Het Britse kabinet wil daarnaast de economie aanjagen met een reeks hervormingen, waaronder belastingverlagingen. „We concentreren op groei, ook als dat betekent dat we moeilijke beslissingen moeten nemen”, aldus Kwarteng. Die beslissingen houden onder meer in dat de bovenste schijf van de inkomstenbelasting daalt van 45 naar 40 procent en dat woningen goedkoper worden.

Met de 60 miljard pond betaalt de Britse overheid de eerste zes maanden van de steunmaatregelen. Daarna gaan de kosten omlaag, verwacht Kwarteng, omdat de overheid daarna betere voorwaarden met energieleveranciers wil uitonderhandelen. „Niets doen zou veel duurder zijn dan de kosten van deze plannen.”

Kritiek

Uit de oppositie kwam kort na de aankondiging felle kritiek op de plannen, die de inflatie naar verwachting met 5 procentpunt verlagen. Belangrijkste kritiekpunt is dat hoge inkomens buitenproportioneel profiteren. De Schotse premier Nicola Sturgeon reageerde op Twitter: „De superrijken lachen zich stuk onderweg naar de bank, terwijl de rest steeds meer van de voedselbank afhankelijk is.”

Ook werden zorgen geuit over de kosten. Voor de steun- en belastingmaatregelen zou de Britse overheid dit jaar al met 72 miljard pond extra bij lenen, schrijft The Guardian. De koers van de pond zakte op vrijdag naar een 37-jarig dieptepunt van 1,11 dollar.

Lawson’s groei

Met de belastingverlagingen gaat het kabinet van premier Liz Truss nog verder dan in de ‘Lawson Boom’ van de jaren ‘80, toen de toenmalige Britse minister van Financiën Nigel Lawson de inkomstenbelastingen meerdere keren verlaagde. Aan het eind van dat decennium groeide de economie met meer dan 5 procent.

De groei zorgde toen ook voor een hogere inflatie, die de overheid weer probeerde te beteugelen met renteverhogingen, die op hun beurt een recessie veroorzaakten. Hoge inflatie is juist wat Kwarteng probeert te bestrijden met de 60 miljard pond aan steunpakketten. Ook Lawson waarschuwde in augustus voor de combinatie van leningen en belastingverlagingen waar de toenmalige premierskandidaat Truss op afkoerste.

Lees ook dit artikel: Truss wil de Britten met 150 miljard euro compenseren: heeft ze dat geld wel?