Satirisch referenda-filmpje Arjen Lubach al vele miljoenen keren bekeken

Het woensdagavond uitgezonden satirische filmpje over referenda van televisiepresentator Arjen Lubach is binnen anderhalve dag al vele miljoenen keren bekeken. Het satirische televisieprogramma De avondshow met Arjen Lubach bespot in het item Referendum for all Russians: do you want to join Holland? de dinsdag uitgeroepen schijnreferenda in door Rusland bezette Oekraïense gebieden. Volgens persbureau ANP heeft het filmpje via een tweet van RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens ook Russische kijkers bereikt. Alleen al via dat bericht is het ruim een miljoen keer bekeken. Ook Belgische media berichten over het filmpje.

„Hij [de Russische president Vladimir Poetin] regelt een referendum in een land dat niet van hem is, dat kan niet?! En als het wel kan, dan kunnen wij dat ook”, zegt Lubach ter introductie van het item waarin Russische burgers worden uitgenodigd om in een referendum te kiezen voor aansluiting bij Nederland. Wat Poetin ze namelijk niet vertelt, is volgens de makers dat „Rusland van origine bij Nederland hoort”. De Russische stem zegt dat het „tijd” is om „ons te verenigen”. „Onze koning Willem IV is ook jullie koning.” Het is dan ook „geen toeval dat Poetins dochter jaren in Voorschoten heeft gewoond”.

Twitter avatar obk Olaf Koens Референдум о присоединении России к Нидерландам. Какая хорошая идея! Голосуйте ЗА, дорогие россияне. Пора! https://t.co/X8Rm723CG0

Het is niet de eerste keer dat een item van Lubach internationale aandacht krijgt. Dit gebeurde in 2017 ook met het item America First, Netherlands Second, waarin hij de spot dreef met de beroemde ‘America First’-uitspraak van oud-president Donald Trump. Die video werd tientallen miljoenen keren bekeken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Schijnreferenda in vier bezette regio’s van start