rotterdam

Een op vijf jongeren zegt wel eens wapen te bezitten of dragen

Circa een op de vijf Rotterdamse jongeren heeft wel eens een wapen in bezit gehad, gedragen of gebruikt. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van de gemeente Rotterdam. De onderzoekers namen vragenlijsten af bij 542 jongeren op 19 middelbare scholen en mbo’s. Niet alle jongeren die zeggen een wapen te bezitten, dragen of gebruiken dit ook. De groep die een wapen ook gebruikt om echt iemand te verwonden, is klein. Volgens de onderzoekers spelen sociale media een belangrijke rol in het wapengebruik van jongeren. Onder meer doordat zij online regelmatig geconfronteerd worden met beelden van wapenbezit en -gebruik. Aanleiding voor het onderzoek was een recente stijging in het aantal ernstige steekincidenten in Rotterdam. (NRC)