Nepnieuws

Verdachtmaking RIVM-directeur Jaap van Dissel van tafel

Twee podcastmakers hebben woensdag excuses aangeboden voor uitspraken over Jaap van Dissel, directeur van het RIVM en voorzitter van het OMT. Begin september meldden Yves Gijrath en Erik de Vlieger in hun podcast te beschikken over een bankafschrift van Van Dissel waarop een storting van 750.000 euro te zien zou zijn, afkomstig van de organisator van coronatesten. Het bericht werd onder meer overgenomen door omroep Ongehoord Nederland en Forum voor Democratie. Maar het document dat moest doorgaan voor een bankafschrift, bleek diverse fouten te bevatten die wijzen op een vervalsing. Het RIVM vroeg hierop om een rectificatie. De podcastmakers hebben nu afstand gedaan van hun eigen onthulling. „Ik denk dat we op een ongelooflijke manier bezwendeld zijn”, zei podcastmaker Yves Gijrath. (NRC)