Nederlandse orang-oetandeskundige niet meer welkom in Indonesische natuurparken na kritiek

Mensaap Na kritiek op uitspraken van een Indonesische minister is bioloog Erik Meijaard de toegang ontzegd tot Indonesische natuurparken. De orang-oetan wordt met uitsterven bedreigd, maar in Indonesië beweert de overheid liever het tegenovergestelde.
De orang-oetan wordt met uitsterven bedreigd.
De orang-oetan wordt met uitsterven bedreigd. Foto ANP

Erik Meijaard, een Nederlandse bioloog die al dertig jaar onderzoek doet naar orang-oetans, is niet meer welkom in Indonesische natuurparken. Dat meldt The Jakarta Post donderdag. Meijaard uitte na de Internationale Dag van de Orang-Oetan kritiek op uitspraken van Siti Nurbaya, de Indonesische minister van Bosbouw en Milieu. Dat komt de Nederlander nu op straf te staan: parkbeheerders worden gevraagd Meijaard en vier andere criticasters toegang te weigeren.

Lees ook dit artikel: Orang-oetan gebruikt stenen mes, op eigen initiatief

De minister sprak halverwege augustus lovend over het natuurbeleid van de Indonesische president en zei dat de mensaap „verre van uitgestorven is”. De orang-oetan-populatie zou volgens haar zelfs groeien. In een opiniestuk eerder deze maand in The Jakarta Post weerleggen Meijaard en collega’s haar uitspraak door te wijzen naar wetenschappelijke studies. Deze tonen aan dat het aantal apen al decennia daalt. Maar ook het aanhalen van onderzoek van het Indonesische ministerie zelf, dat hun beweringen bevestigt, mocht niet baten: de minister heeft in brieven de beheerders van natuurparken gewaarschuwd voor de onderzoekers. Zij zouden „Indonesië in diskrediet brengen”.

Tegen de Volkskrant zegt de 55-jarige bioloog dat hij zich zorgen maakt. Hij ziet dat Indonesische wetenschappers, ngo’s en bedrijven zich steeds vaker terugtrekken „uit angst voor repercussies”. Zelf werkt Meijaard om die reden sinds 2017 in Brunei, een buurland van Indonesië. „In Indonesië mag je niet meer zeggen dat de orang-oetan met uitsterven wordt bedreigd, als je maar lang genoeg beweert dat alles goed gaat, dan gelooft het publiek dat ook.”

Lees ook dit artikel:Tom Roth onderzoekt of je orang-oetans kunt leren tinderen