Mark Rutte in Algemene Vergadering VN: ‘Bedreigingen van Rusland laten ons koud’

De recente speech van de Russische president Poetin, waarin hij een gedeeltelijke mobilisatie afkondigt en met nucleaire wapens schermt, is volgens Mark Rutte een teken van zwakte. Dat zegt de premier van Nederland in een toespraak aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. „Hij is zijn eigen oorlog aan het verliezen, en dat weet hij zelf ook. Daarom klampt hij zich vast aan zijn krankzinnige verhaal vol leugens en misleiding. Zijn woorden zijn bedoeld om te intimideren, maar ze laten ons koud.”

Wat hem niet koud laat, zei Rutte, is het lijden van Oekraïne. „En eerlijk gezegd ook het lijden van de Russische burgers die tegen hun wil in het gevecht worden meegesleept.” Hij riep alle VN-lidstaten op om de oorlog te veroordelen. In een noodbijeenkomst in maart deden 141 van de 193 landen dat.

In de toespraak stond de premier ook stil bij de door Rusland neergeschoten vlucht MH17. „Wij weten uit ervaring dat het een lang en moeizaam proces is om internationale rechtvaardigheid te bereiken.” Daarom beloofde Rutte dat Nederland zich ook zal inzetten om in Oekraïne bij te dragen aan de berechting van de verantwoordelijken voor misdaden als in de Oekraïense stad Boetsja. Als voorbeeld noemde hij het forensisch team dat Nederland naar het gebied heeft gestuurd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Staatssecretaris Van der Burg: Russische deserteurs worden niet teruggestuurd