Een-na-grootste verlies ooit

DNB: huishoudens verloren € 6,7 mld op beleggingen

Particuliere beleggers in Nederland hebben in het tweede kwartaal van 2022 opnieuw flinke verliezen geleden. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn Nederlandse huishoudens in totaal 6,7 miljard euro aan belegd vermogen kwijtgeraakt. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het nog om een verlies van 2,9 miljard euro, aldus DNB.

Volgens de bank is de daling in het tweede kwartaal het een-na-grootste verlies ooit gemeten. Alleen in het eerste kwartaal van 2020, aan het begin van de coronapandemie, werd een groter kwartaalverlies geregistreerd. Toen ging het om 9 miljard euro.

De Russische inval in Oekraïne en de zorgen over de hoge inflatie, stijgende rentes en een recessie hebben veel onrust veroorzaakt op de aandelenmarkten. De totale omvang van het aandelenbezit van Nederlandse huishoudens was aan het einde van het tweede kwartaal 54,1 miljard euro. Dat ligt rond het niveau van begin 2021, aldus DNB. AEX-fondsen zijn goed voor ruim een derde van het belegd vermogen van huishoudens in Nederland. Volgens de Autoriteit Financiële Markten hebben 1,9 miljoen huishoudens aandelenbeleggingen. (ANP)