Dodental omgeslagen Libanese migrantenboot bij Syrië loopt op naar 71

Scheepsramp Inmiddels werden twintig overlevenden naar Syrische ziekenhuizen gebracht. Het omslaan van de boot op open zee heeft geresulteerd in een van de dodelijkste incidenten met Libanese migranten in jaren.
Familieleden van slachtoffers van de scheepsramp met een migrantenboot voor de kust van Syrië.
Familieleden van slachtoffers van de scheepsramp met een migrantenboot voor de kust van Syrië. Foto Fathi Al-Masri / AFP

Het dodental van de scheepsramp voor de kust van Syrië is van 34 opgelopen naar 71. Dat melden internationale persbureaus vrijdag op basis van de Libanese minister van Transport Ali Hamiye. Donderdagavond sloeg een boot met zo’n 120 tot 150 migranten om in Syrische wateren. Volgens de kustwacht was de boot enkele dagen geleden uit het noorden van Libanon vertrokken en onderweg naar Europa.

De boot is waarschijnlijk omgeslagen door een combinatie van harde wind en hoge golven op de open zee, zeggen de Syrische autoriteiten. Vrijdag werd de zoekactie naar overlevenden voortgezet. Volgens de Libanese minister Ali Hamiye werden tot dusver twintig overlevenden naar Syrische ziekenhuizen gebracht. Hamiye beschrijft de boot als „erg klein” en gemaakt van hout. De scheepsramp is een van de dodelijkste incidenten met Libanese migranten in jaren. Syrische autoriteiten zeggen dat op de boot mensen van diverse nationaliteiten zaten.

Illegale migratie vanuit Libanon is afgelopen jaren sterk toegenomen. Het aantal mensen dat Libanon over zee heeft verlaten, is volgens persbureau Reuters in 2021 verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Vanwege grote economische malaise proberen Libanezen, Syrïers en Palestijnen het land te ontvluchten. Extreme armoede is flink toegenomen, de nationale munt is gekelderd en Libanon kampt met grote werkloosheid en politieke onrust.

Lees ook dit artikel: ‘In acht jaar oorlog is de situatie nooit zo dramatisch geweest als nu’