In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de Russische president Vladimir Poetin de oorlog in Oekraïne escaleerde door een gedeeltelijke mobilisatie af te kondigen, ging een raket met een Amerikaan en twee Russen aan boord richting het ISS en begon het Duitse Oktoberfest voor het eerst in drie jaar.
Een patiënt met knokkelkoorts krijgt medische behandeling op een isolatieafdeling van het overheidsziekenhuis Lady Reading in de Noord-Pakistaanse stad Peshawar. Gezondheidsfunctionarissen in het land melden een toename van het aantal gevallen van knokkelkoorts. Duizenden mensen zouden momenteel besmet zijn met het virus.
Foto Bilawal Arbab/EPA
Iraanse vrouwen demonstreren al een ruime week tegen de zedenpolitie in hun land, die strenge kledingvoorschriften voor vrouwen handhaaft, zoals het dragen van een hoofddoek. De aanleiding daarvoor was de dood van de 22-jarige Iraanse Masha Amini nadat zij werd opgepakt door agenten. Zij zou zo hard geslagen zijn, dat zij aan een hersenbloeding overleed - al ontkennen de Iraanse autoriteiten dat. Op verschillende plekken in het land namen vrouwen hun haar- en gezichtsbedekkende kleding af bij wijze van protest tegen de politie.
Foto Yasin Akgul/AFP
De 64-jarige Olga Valkova (links) omhelst haar zus Garina Nazorenko (80) na terugkeer in haar bevrijde geboortedorp Troitske, in de noordoostelijke Oekraïense regio Charkov. De afgelopen weken heroverden Oekraïense militairen door Rusland bezet grondgebied. In reactie daarop maakte de Russische president Vladimir Poetin deze week bekend een gedeeltelijke mobilisatie uit te roepen: zon 300.000 reservisten worden de komende weken opgeroepen voor het front.
Foto Yasuyoshi/AFP
Rouwenden verzamelen zich om het lichaam van de Palestijnse Firas Yaish, die eerder deze week in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever werd begraven. Veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit arresteerden vorige week een lid van Hamas, was leidde tot gewelddadige botsingen in Nablus. Eén persoon - Firas Yaish - kwam daarbij om het leven. De Palestijnse Autoriteit zei te "wachten op een medisch rapport" over de omstandigheden van zijn dood.
Foto Ronaldo Schemidt/AFP
Vrouwelijke politieagenten in Chili marcheerden maandag 19 september tijdens een militaire parade in hoofdstad Santiago. Op 18 september viert het land jaarlijks de onafhankelijkheid die begin negentiende eeuw van Spanje verkregen werd. De dag erna staat bekend als 'De dag van de glorie van de krijgsmacht' en wordt traditioneel met een militaire parade bezegeld.
Foto Claudio Reyes/AFP
Verzorger Yurii Voitenko (67) speelt door een onderwaterkijkvenster met de dolfijn genaamd Zeus die in het zwembad van het Oekraïense dolfinarium Nemo zwemt, in de Oost-Oekraïense stad Charkov. In het dolfinarium zijn drie dolfijnen overgebleven, waaronder één welpje. Volgens de trainers zijn ze niet geëvacueerd, omdat de welp te jong is.
Foto Leo Correa/AP
Orkaan Fiona trok afgelopen week door het Caribisch gebied. Julia Hernandez uit de Dominicaanse Republiek kijkt toe hoe haar zoon haar beschadigde dak repareert. In het land vielen als gevolg van de storm twee doden, raakten duizenden mensen ontheemd en verloren honderdduizenden toegang tot elektriciteit.
Foto Orlando Barria/EPA
Deze week kondigde Vladimir Poetin een maatregel aan die haviken in zijn regering langer eisten: de gedeeltelijke mobilisatie van het Russische volk. Zo'n 300.000 mensen worden de komende dagen opgeroepen om te vechten aan het Oekraïense front. Als reactie daarop gingen Russen in verschillende steden de straat op om te protesteren, een unicum in Rusland, waar de veiligheidstroepen hard optreden tegen protest. Woensdagavond - de dag van de aankondiging - werden zo'n 1.300 mensen gearresteerd. Zo ook deze man in Moskou.
Foto Alexander Nemenov/AFP
Na zeventig jaar op de troon overleed de Britse koningin Elizabeth II eerder deze maand. Na elf dagen van plichtplegingen nam het land maandag voor een laatste maal afscheid van de monarch. Niet in heel haar koninkrijk kon ze op steun rekenen: eerder deze week besmeurden anti-koningshuisdemonstranten het Britse consulaat in de Australische stad Melbourne met rode verf.
Foto Joel Carrett/EPA
Pakistanen die door het extreme weer van de afgelopen weken hun huis zijn kwijtgeraakt, komen in de buurt van een geïmproviseerd kamp in de provincie Sindh uitgedeeld eten halen. Grote delen van Pakistan werden deze zomer door hevige overstromingen getroffen, met zeker 1.300 doden tot gevolg. Duizenden mensen raakten ontheemd.
Foto AFP
Op het Australische eiland Tasmanië spoelden deze week honderden grienden aan. Reddingswerkers probeerden de walvisachtigen te redden, maar voor de meesten was het te laat. Vrijdag waren van de 230 aangespoelde dieren slechts 35 in leven. Grienden stranden vaker in Tasmanië, maar waarom is onbekend.
Foto AP
Voor het eerst in drie jaar opende deze week het Duitse Oktoberfest - door de pandemie kon het tweemaal niet doorgaan. Voor de pandemie trok het bekendste bierfestival ter wereld, dat zich hoofdzakelijk in de Beierse stad München afspeelt, jaarlijks zo'n zes miljoen mensen. De 187ste editie van het bekendste bierfestival ter wereld vindt plaats tot en met 3 oktober.
Foto Christof Stache/AFP
Een Davidshert met afval aan zijn horens staat op de Oost-Chinese Tiaozini Wetlands, net boven Shanghai. Het natuurgebied staat bekend om zijn grote biodiversiteit, al waarschuwt natuurbeschermingsorganisatie Greenpeace al jaren voor een afname daarvan door industriële ontwikkeling, landwinning en vervuiling. Zo dreigt de lepelbekstrandloper, een ernstig bedreigde trekvogelsoort, uit te sterven.
Foto Alex Plaveski/EPA
Een vrouw houdt een kussen vast voor dekens die aan een lijn hangen in de stad Bajkonoer in Kazachstan, vlakbij de bekende Russische gehuurde kosmodroom. Eerder deze week vertrokken een Amerikaan en twee Russen vanaf de lanceerbasis richting het International Space Station - alsof de oorlog in Oekraïne de wereldwijde samenwerking met Rusland niet op stil had gezet.
Foto Natalia Kolesnikova/AFP
Vogels zitten in kooien tijdens een vogelzangwedstrijd in de zuidelijke provincie Narathiwat in Thailand. Zo'n 1.500 vogels uit Thailand, Maleisië en Singapore deden mee aan de jaarlijkse wedstrijd.
Foto Madaree Tohlala/AFP
Door het raam op het dek van de Spaanse non-gouvernementele organiastie Open Arms zijn migranten te zien die zojuist zijn gered uit internationale wateren in de Middellandse Zee. Ongeveer vierhonderd mensen uit Egypte, Syrië, Pakistan, Bangladesh, Eritrea, Soedan, Ethiopië en Somalië werden gered door bemanningsleden van de organisatie.
Foto Petros Karadjias/AP