’436 lichamen geborgen uit massagraf Izjoem, meesten vertonen sporen geweld’

Uit een massagraf in de Oost-Oekraïense stad worden lichamen geborgen.
Uit een massagraf in de Oost-Oekraïense stad worden lichamen geborgen. Foto Evgeniy Maloletka/AP

Reddingswerkers hebben 436 lichamen geborgen die zijn opgegraven uit een massagraf in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Izjoem. De meeste lichamen vertonen sporen van geweld. Dat schrijft Oleh Synjehoebov, de gouverneur van de provincie Charkov, vrijdag op Telegram. 21 van de lichamen zouden van militairen zijn, de rest van burgers.

Synjehoebov beschrijft de staat van de lijken: ze hebben touwen om hun nek, vastgebonden handen, gebroken ledematen en schotwonden. Mannenlichamen zijn aangetroffen met geamputeerde genitaliën. Aan dertig lichamen zou te zien zijn dat ze gefolterd zijn. „Dit alles is het bewijs van de verschrikkelijke martelingen waaraan de bezetters de inwoners van Izjoem onderwierpen.”

Er zouden nog drie massagraven in de buurt van Izjoem liggen, schrijft Synjehoebov, in andere bevrijde steden in de regio. „Alle misdaden van de bezetters zullen worden gedocumenteerd en de schuldigen zullen boeten voor wat ze hebben gedaan.” Halverwege bevrijdde het Oekraïense leger Izjoem, dat sinds april in Russische handen was geweest.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Staatssecretaris Van der Burg: Russische deserteurs worden niet teruggestuurd