Utrecht gaat overlastgevers CS persoonsgericht aanpakken, ziet stijging aandeel veiligelanders

Steekincidenten Burgemeester Sharon Dijksma wil meer landelijke samenwerking in Utrecht, onder meer omdat overlast gevende vreemdelingen zich snel door Nederland zouden verplaatsen.
Het Stationsplein onder het 'Bollendak' bij Utrecht Centraal.
Het Stationsplein onder het 'Bollendak' bij Utrecht Centraal. Foto Folkert Koelewijn

In samenwerking met de rijksoverheid en partijen uit de asielketen tuigt Utrecht een persoonsgerichte aanpak op teneinde overlast tegen te gaan op en rond station Utrecht Centraal. Burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) spreekt donderdag in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad van een sterke stijging van het aantal overlast veroorzakende veiligelanders, migranten die weinig kans maken op een asielvergunning.

Volgens Dijksma is „sinds langere tijd” sprake van een zorgelijk patroon van „stevige overlast, intimidatie en geweldsincidenten”, met name onder het ‘Bollendak’, het overdekte deel van het Utrechtse Stationsplein. Afgelopen weken deden zich daar steekincidenten voor. Behalve naar veiligelanders wijst Dijksma naar drugs- en alcoholverslaafden en arbeidsmigranten uit andere EU-landen.

Andere maatregelen

Voor de persoonsgerichte aanpak worden in eerste instantie zo’n vijftig overlast gevende vreemdelingen geselecteerd. Als ze onrechtmatig in Nederland verblijven, wil Dijksma laten beoordelen of gedwongen of vrijwillig vertrek uit Nederland mogelijk is, ondanks dat dat „zeer ingewikkeld” is. De Utrechtse burgemeester schrijft dat „meer maatwerk en sterke samenwerking met het Rijk” nodig zijn, onder meer omdat de overlast veroorzakende vreemdelingen zich snel door Nederland zouden verplaatsen.

Dijksma kondigde ook andere maatregelen aan. Zo zet Utrecht meer agenten en handhavers in op en rond het Stationsplein, wordt de beveiliging in winkelcentrum Hoog Catharijne opgeschroefd en wil de burgemeester dat overlastgevers tijdelijk een gebiedsverbod kunnen krijgen.