Irritatie tussen Rutte en links over antwoorden premier

Premier Mark Rutte (VVD) gaat nu snel door z’n antwoorden heen en leest veel voor van papier, tot irritatie van enkele linkse fractievoorzitters. De premier wijdt relatief weinig woorden aan de stikstofproblematiek en vergeet volgens Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) een vraag over een rechtszaak te beantwoorden waarin de Staat op de vingers werd getikt omdat omwonenden te veel stankoverlast van veehouderijen hadden ervaren. Rutte wil daar weinig over zeggen, omdat de Staat mogelijk nog in hoger beroep gaat. Ouwehand voelt zich niet serieus genomen en mist een serieuze toekomstvisie van Rutte op de landbouw.

Twitter avatar LauraBromet Laura Bromet 🍀 Dit snap ik: @estherouwehand trekt het even niet meer.
Geen antwoorden van Mark Rutte op belangrijke vragen. https://t.co/evdCwYmlvg

Een volgend moment van irritatie gaat over de klimaatplannen. Het Planbureau voor de Leefomgeving constateerde deze week dat het kabinet nog ver is verwijderd van de eigen ambitie om de CO2-uitstoot over acht jaar met 55 procent te verlagen. GroenLinks en PvdA willen daarom dat Rutte IV nog dit najaar, in plaats van volgend voorjaar, besluiten neemt over hoe de klimaatdoelen sneller binnen bereik kunnen komen. Rutte zegt dat dit niet kan omdat een ambtelijke commissie nog met opties voor maatregelen moet komen en hij aan de bestaande proceudre voor de besluitvorming wil vasthouden. Klaver en Kuiken vinden het teleurstellend en zien in Rutte’s antwoord hun bredere kritiek op het kabinet bevestigd: Rutte IV schuift te veel moeilijke keuzes voor zich uit.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte antwoordt Kamer op tweede dag Algemene Beschouwingen