Atletiek

Van Amsterdam naar Zaandam

Foto’s Ramon van Flymen / ANP

De 10 Engelse mijl, oftewel 16,1 kilometer, tussen Amsterdam en Zaandam werden zondag het snelst afgelegd door Keniaanse lopers. De Dam tot Damloop werd bij de mannen gewonnen door Charles Langat in 45.14 minuten. Bij de vrouwen was

Margaret Kipkemboi de beste met een tijd van 50.42. De vrouwen waren ruim 6 minuten eerder aan de wedstrijd begonnen dan de mannen en Kimkemboi bleef Langat dus net voor. Bij de mannen was Khalid Choukoud de beste Nederlander, hij finishte als vijfde in 46.29. Bij de vrouwen was Diane van Es de beste Nederlandse deelnemer, met een zesde plaats (54.44). De 36ste editie van de Dam tot Damloop, waarvoor 38.000 mensen zich dit jaar hadden ingeschreven, was de eerste sinds 2019. Door corona werd het evenement twee jaar op rij afgelast.