Zelensky beschuldigt Rusland van martelingen in heroverd gebied

Lichamen in een gevonden massagraf in de stad Izjoem worden forensisch onderzocht.
Lichamen in een gevonden massagraf in de stad Izjoem worden forensisch onderzocht. Foto Evgeniy Maloletka/AP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Russische militairen ervan beschuldigd mensen op grote schaal te hebben gemarteld in de Oekraïense regio Charkov, die onlangs door Oekraïense militairen werd heroverd. In de oostelijke regio zijn volgens Zelensky zo’n tien martelplekken gevonden, meldt persbureau Reuters.

„Marteling was een wijdverbreide praktijk in het bezette gebied”, zei Zelensky zaterdagavond tijdens zijn videotoespraak. Onderzoekers hebben volgens hem bewijs van marteling aangetroffen op lichamen die zijn opgegraven. Bewijsmateriaal wordt door forensische experts gedocumenteerd. Donderdagavond vonden Oekraïense bevrijders een massagraf in de stad Izjoem, in de regio Charkov, waar volgens Zelensky 440 mensen zouden zijn begraven. Meerdere lichamen zijn gevonden met vastgebonden handen.

Volgens Zelensky moeten de verantwoordelijken worden opgespoord en gestraft. „We zullen de identiteit vaststellen van allen die mensen hebben gemarteld en misbruikt, die deze gruweldaden van Rusland naar Oekraïens grondgebied hebben gebracht”, aldus de president. Hij vergeleek het gedrag met dat van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het hoofd van het door Rusland geïnstalleerde bestuur dat de noordoostelijke regio rond Izjoem vorige week verliet, beschuldigde Oekraïne ervan wreedheden te hebben geënsceneerd. „Ik heb niets gehoord over mensen die werden begraven”, zei Vitaly Gantsjev tegen de Russische staatstelevisie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Brits ministerie van Defensie: Rusland zal meer civiele locaties aanvallen