‘Rusland zal aanvallen opvoeren op civiele infrastructuur’

Water dat weg wordt gepompt uit een ondergelopen huis in Kryvy Rih. In de stad werd een stuwdam beschoten.
Water dat weg wordt gepompt uit een ondergelopen huis in Kryvy Rih. In de stad werd een stuwdam beschoten. Foto Genya Savilov/AFP

Rusland heeft de afgelopen week raketaanvallen op Oekraïense burgerlocaties en civiele infrastructuur opgevoerd. Zelfs als die aanvallen geen militaire impact hebben, dat meldt het Britse ministerie van Defensie zondag volgens het laatste inlichtingenrapport. Volgens de Britten zullen er de komende dagen waarschijnlijk nog meer civiele locaties aangevallen worden, als reactie op de recente tegenslagen van het Russische leger en in een poging het moreel van het Oekraïense volk en leger te ondermijnen.

Russische raketten hebben met deze acties onder meer het Oekraïense elektriciteitsnet geraakt. Afgelopen woensdag werd een stuwdam in de Midden-Oekraïense stad Kryvy Rih beschoten. Volgens lokale autoriteiten werd de dam geraakt door acht raketten en werd het waterpompstation verwoest. De rivier brak door de dam heen en meer dan honderd huizen kwamen onder water te staan. „Het watersysteem had geen militaire waarde”, reageerde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de aanval. „Honderdduizenden burgers zijn er dagelijks van afhankelijk.”

Oekraïne is sinds eind augustus bezig met een tegenoffensief aan de frontlinie. Het Russische leger kreeg met meerdere tegenslagen te maken. Vooral in de regio Charkov zijn dorpen en steden weer terug in Oekraïense handen. Zelensky beweert dat 6.000 vierkante kilometer van de door Rusland bezette Oekraïense gebieden is heroverd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Brits ministerie van Defensie: Rusland zal meer civiele locaties aanvallen