Oorlog in Oekraïne

Aantal arrestaties bij protesten in Rusland loopt op naar ruim 1.300

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Lees meer stukken in ons dossier.

Poetin vervangt onderminister van Defensie

Dmitri Boelgakov, de Russische onderminister van Defensie, is ontslagen door president Poetin. Dat meldt het Russische staatspersbureau Tass zaterdag. Hij wordt vervangen door kolonel-generaal Michail Mizintsev. Mizintsev zal verantwoordelijk zijn voor de logistieke operaties van het Russische leger.

Boelgakov was sinds 2008 onderminister van Defensie en werd in 2016 benoemd tot ‘Held van de Russische Federatie’. Boelgakov krijgt een andere functie, wat die inhoudt is niet duidelijk.

Zijn vervanger Mizintsev speelde een belangrijke rol tijdens de belegering van Marioepol in het zuiden van Oekraïne. Volgens de Britse regering wordt Mizintsev gelinkt aan het plannen en uitvoeren van het bombardement op een ziekenhuis in Marioepol. In april werden er door de Britse regering nog sancties genomen tegen Mizintsev, meldt persbureau Reuters.

Dmitri Boelgakov was sinds 2008 de Russische onderminister van Defensie. Foto ANP

Dit blog is gesloten

Dit blog over de oorlog in Oekraïne is gesloten.

Lees voor de laatste ontwikkelingen verder in ons nieuwe blog

Aantal arrestaties bij protesten in Rusland loopt op naar ruim 1.300

Het aantal arrestaties bij protesten in Russische steden tegen de afgekondigde mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne loopt in snel tempo op. Volgens de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie OVD-Info waren woensdag aan het eind van de avond ruim 1.300 mensen gearresteerd, verspreid over 38 steden in het land.

Alleen al in Sint-Petersburg hield de Russische oproerpolitie meer dan 500 mensen aan die zich verzetten tegen de oorlog en de plannen van de Russische president Vladimir Poetin om reservisten op te roepen voor de krijgsmacht. Demonstranten worden in veel gevallen hardhandig meegenomen en in busjes afgevoerd.

De Russische oproerpolitie arresteert demonstranten bij een protest tegen de mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne. Foto Alexander Zemlianichenko/AP Photo

Rusland laat tien buitenlandse krijgsgevangenen vrij na bemiddeling Saoedi-Arabië

Rusland heeft woensdag tien buitenlandse krijgsgevangenen vrijgelaten die in Oekraïne waren gevangengenomen. Dat is volgens internationale persbureaus gebeurd na bemiddeling door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Het zou volgens een verklaring van het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken gaan om vijf Britten, twee Amerikanen, een Kroatische, een Marokkaanse en een Zweedse gevangene. Ze vochten in Oekraïne mee aan de zijde van het Oekraïense leger.

Volgens het ministerie werden de vrijgelaten gevangenen vanuit Rusland overgebracht naar Saoedi-Arabië. Daar zouden ze al zijn aangekomen per vliegtuig. Het is niet duidelijk hoe de vrijlating tot stand is gekomen. Het Kremlin heeft nog niet gereageerd. De Britse premier Liz Truss reageerde opgelucht op de vrijlating van de Britse staatsburgers na „maanden van onzekerheid en lijden voor hen en hun families”, zo schreef ze op Twitter.

Gemotiveerd door televisiebeelden
Het Amerikaanse persbureau Reuters meldt, op basis van een bevestiging van de familie, dat de twee Amerikaanse staatsburgers werden vrijgelaten. De mannen van 39 en 27 jaar oud werden in juni gevangengenomen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk, waar ze met het Oekraïense leger meevochten. Destijds meldde Reuters dat de mannen gemotiveerd waren om Kiev te steunen na het zien van televisiebeelden uit Oekraïne in de eerste weken nadat Rusland het land was binnengevallen.

Ook de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde bevestigde woensdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York de terugreis van de Zweedse gevangene. De burger was in mei gevangengenomen in de havenstad Marioepol. Volgens Reuters hing de doodstraf boven het hoofd van die gevangene.

Meer dan vijfhonderd arrestaties bij protesten in Rusland tegen mobilisatie

Bij protesten in verschillende steden in Rusland zijn honderden mensen gearresteerd. Volgens de Russische onafhankelijke mensenrechtenorganisatie OVD-Info is er woensdag aan het begin van de avond al sprake van zeker vijfhonderd arrestaties. De aantallen lopen rap op. In meer dan 22 Russische steden wordt geprotesteerd nadat activisten van de Russische oppositie daartoe hadden opgeroepen.

Inwoners van onder meer Moskou en Sint-Petersburg zijn woensdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de door president Vladimir Poetin aangekondigde militaire mobilisatie omwille van de oorlog in Oekraïne. Op beelden op sociale media is te zien dat een groep mensen op straat in Moskou scandeert: „Stuur Poetin naar de loopgraven.” Ook worden beelden gedeeld van mensen die door de politie met knuppels zouden zijn geslagen. In Rusland zijn dergelijke protesten tegen de regering verboden.

Biden: uitspraken Poetin ‘roekeloze minachting’ tegenover kernwapenverdrag

Rusland heeft „schaamteloos” de kernprincipes van de Verenigde Naties geschonden, met de „brute, onnodige oorlog” in Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden woensdag gezegd in zijn langverwachte toespraak tot andere wereldleiders, op de tweede dag van de Algemene Vergadering van de VN in New York. Daarmee reageerde de Amerikaanse president op de laatste aankondigingen van de Russische president Vladimir Poetin van een militaire mobilisatie en „roekeloze nucleaire bedreigingen”.

Biden zei dat de uitspraken van Poetin „roekeloze minachting” tonen naar het door Rusland ondertekende Non-proliferatieverdrag voor kernwapens. Hij zei verder dat de VS zullen samenwerken met de G7 en andere landen om de oorlog te stoppen. „We zullen solidair zijn met Oekraïne, tegen de Russische agressie. Punt uit.”

Rusland is als enige verantwoordelijk voor de oorlog in Oekraïne, oordeelde Biden. „Deze oorlog is begonnen door één man”, zei hij, verwijzend naar Poetin. „Deze oorlog gaat over het Oekraïens recht om te bestaan als staat. Waar je ook woont, wie je ook bent: hiervan zou je bloed moeten gaan koken.”

Ook kondigde het Witte Huis eerder aan nog eens 2,9 miljard dollar (2,93 miljard euro) vrij te maken voor bestrijding van de wereldwijde voedselonzekerheid. Dat komt bovenop de bijna 6,7 miljard dollar aan Amerikaanse steun, die al eerder is gegeven voor hetzelfde doel. Volgens de regering-Biden is de wereldwijde voedselcrisis versterkt door onder meer de klimaat- en coronacrisis, inflatie en de Russische invasie in Oekraïne, die ook voor wereldwijde graantekorten zorgde.

„Deze oorlog is begonnen door één man”, zei Biden, verwijzend naar Poetin. Foto Mandel Ngan/AFP

NAVO-chef Stoltenberg: een kernoorlog mag er nooit komen

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt in een video-interview met persbureau Reuters dat er nooit een kernoorlog mag komen, maar dat hij geen verschil ziet in de houding van Rusland ten aanzien van de inzet van kernwapens. Volgens Stoltenberg verloopt de oorlog niet volgens Poetins schema. „De Russische troepen zijn slecht uitgerust en hebben gebrek aan goede aansturing”. Hij verwacht dat de oorlog zal eindigen aan de onderhandelingstafel.

Dinsdag noemde de secretaris-generaal de gedeeltelijke mobilisatie op Twitter een „verdere escalatie in de oorlog van Poetin”. Daarbij riep hij de internationale gemeenschap op de actie te veroordelen.

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Foto Stephanie Lecocq / EPA

Vluchten uit Rusland volgeboekt, Russen vrezen voor oproep frontlinie

Sinds de aankondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland, raken de vluchten waarmee Russen hun land verlaten vol. Dat melden internationale persbureaus woensdag op basis van gegevens van vluchtmaatschappijen. De oproep van de Russische president Vladimir Poetin, die honderdduizenden militairen nodig heeft aan de frontlinie in Oekraïne, deed de vrees rijzen dat sommige burgers (vooral mannen) het land binnenkort niet meer kunnen verlaten.

Het gaat vooral om rechtstreekse vluchten van Moskou naar Turkije en Armenië – landen waar Russen naartoe kunnen reizen zonder visum. Die bestemmingen zijn tot zondag al uitverkocht, meldt Reuters. Daarnaast zijn ook de prijzen van een enkele reis naar bijvoorbeeld Turkije gestegen tot bijna 70.000 roebel (1.150 euro), ten opzichte van 22.000 roebel (363 euro) een week geleden. Google-gegevens tonen een piek in zoekopdrachten op Aviasales, de grootste boekingssite van Rusland. De populairste Google-zoekopdracht in Rusland was op dinsdag al, na ‘mobilisatie’, ‘Waar kun je naartoe vertrekken vanuit Rusland’.

Het Kremlin weigerde commentaar te geven op de vraag of de grenzen gaan sluiten voor degenen die opgeroepen worden in het mobilisatiebevel. Daarover zou later meer duidelijkheid komen. De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe zei dat alleen burgers met ervaring zouden worden opgeroepen, zoals beroepsmilitairen. Volgens hem worden er in eerste instantie 300.000 van de 2 miljoen reservisten opgeroepen. De politie heeft het recht om weigeraars op te sporen door middel van huiszoekingen.

Lees ook: Met gedeeltelijke mobilisatie wordt angst van Russen werkelijkheid

Google-gegevens tonen een piek in zoekopdrachten op de grootste boekingssite van Rusland. Foto Jevgeni Zajtsev/ANP

Letland weigert onderdak te bieden aan vluchtende Russen

Letland, dat aan Rusland grenst, zal geen toevlucht bieden aan Russen die de mobilisatie van troepen door het Kremlin proberen te ontvluchten. Dat heeft de Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgar Rinkevics woensdag op Twitter bekendgemaakt. Hij zegt dat niet te zullen doen omwille van „veiligheidsredenen”.

Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki reageerde op de gedeeltelijke mobilisatie. „Rusland zal proberen Oekraïne te vernietigen en grenzen te veranderen”, zei hij volgens persbureau Reuters. Morawiecki drong er op aan dat westerse bondgenoten Oekraïne nog meer hulp bieden. „We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de NAVO Oekraïne steunt, zodat het land zichzelf kan verdedigen.”

Met gedeeltelijke mobilisatie wordt angst van Russen werkelijkheid

De Russische president Poetin heeft een gedeeltelijke militaire mobilisatie afgekondigd, om zo het oosten van Oekraïne te ‘bevrijden’. Wat betekent dit, en vier andere vragen en antwoorden.

Lees hier het volledige artikel

Rutte noemt Poetin ‘in paniek’, andere westerse leiders reageren bezorgd

Verschillende westerse politici reageren bezorgd op de woensdagochtend door de Russische president Vladimir Poetin aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie.

Volgens de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) is Poetin „in paniek”, zo meldt persbureau ANP. Dit maakt hem volgens Rutte echter „niet per se gevaarlijker”. „Het laat ons redelijk Siberisch, om in Russische termen te blijven”, zei Rutte voorafgaand aan de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. „Maar feit is wel dat er nog een gebied zo groot als Hongarije bezet is door de Russen. Het is zeker niet voorbij. We moeten scherp blijven, we moeten Oekraïne blijven steunen.”

De Britse minister van Defensie, Ben Wallace, zegt volgens de Britse nieuwszender Sky News dat de acties van Poetin laten zien dat „zijn plan in Oekraïne faalt”. „Geen hoeveelheid dreigementen en propaganda kan het feit verbergen dat Oekraïne deze oorlog wint, de internationale gemeenschap verenigd is en Rusland een wereldwijde paria wordt.”

De Duitse vice-kanselier Robert Habeck noemt de gedeeltelijke mobilisatie volgens persbureau Reuters „weer een slechte en verkeerde stap van Rusland”. De Duitse regering zal volgens hem „natuurlijk” bespreken hoe hierop te reageren.

De Tsjechische premier Petr Fiala noemt de aankondiging van Poetin een „verder bewijs dat Rusland de enige agressor is”. Rusland poogt de oorlog in Oekraïne hiermee „verder te laten escaleren”. Hij benadrukt dat het nodig is om Oekraïne te helpen. ”In ons eigen belang moeten we ermee doorgaan”.

Premier Mark Rutte (VVD) na afloop van de ministerraad vorige week. Foto Bart Maat/ANP

Oekraïne: gedeeltelijke mobilisatie Rusland was voorspelbaar

De zojuist door de Russische president Vladimir Poetin aangekondigde gedeeltelijke mobilisatie is volgens een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky „voorspelbaar”. Dat heeft de adviseur, Michajlo Podoljak, na de speech van Poetin woensdagochtend tegen persbureau Reuters gezegd.

Volgens Podoljak laat de gedeeltelijke mobilisatie zien dat de oorlog „niet volgens plan” verliep. De andere uitspraken van Poetin zijn retorisch, zegt Podoljak. Ze zijn „bedoeld om de schuld van de oorlog en de verslechterende economie van Rusland naar het Westen te verschuiven”.

De stafchef van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, Andri Jermak, schreef woensdagochtend op Twitter dat Rusland gedurende meer dan zes maanden oorlog haar doel niet kon bereiken. Dit gebeurde volgens hem dankzij „de moed van Oekraïne en de hulp van internationale partners”. Hij plaatste hierbij een foto waarop hij en andere stafleden van de Oekraïense regering een videocall houden met leden van de Intelligence Committee van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Twitter avatar AndriyYermak Andriy Yermak Held a video conference with members of the Intelligence Committee of the US House of Representatives. For over six months of a full-scale war against 🇺🇦, Russia was unable to achieve its goal. It happened thanks to the 🇺🇦 nation’s courage and our international partners’ aid. https://t.co/8bpOySVF2u

Poetin kondigt in televisietoespraak gedeeltelijke mobilisatie af

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdagochtend een gedeeltelijke militaire mobilisatie van de Russische bevolking afgekondigd. In een televisietoespraak beschuldigt Poetin „het Westen” ervan het Oekraïense volk tot „kanonnenvoer” te hebben gemaakt, zo melden internationale en Russische persbureaus. De maatregel zou nodig zijn om de oostelijke Oekraïense Donbas-regio te „bevrijden”. De gedeeltelijke mobilisatie begint direct deze woensdag - een decreet daartoe is al ondertekend.

Zo’n 300.000 reservisten zullen de komende tijd worden opgeroepen om aan het Oekraïense front te vechten, zo lichtte minister van Defensie Sergej Sjojgoe na Poetin toe wat de mobilisatie precies inhoudt. Volgens het Amerikaanse Institute for the Study of War telt Rusland in totaal zo’n twee miljoen reservisten, al zijn weinigen van hen recentelijk getraind.

Poetin had in zijn toespraak ook enkele dreigementen voor het Westen klaar. Als Rusland wordt bedreigd, zullen „we alle middelen gebruiken die we hebben”. „Dit is geen bluf”, waarschuwde Poetin. „Degenen die ons proberen te chanteren met kernwapens, moeten weten dat de heersende winden in hun richting kunnen draaien.”

Lees ook: Poetins bewegingsruimte slinkt, hij kan alleen nog vooruit

Referenda

Haviken binnen Poetins regering zouden al langer aandringen op mobilisatie, omdat de oorlog in Oekraïne anders niet te winnen zou zijn. Volgens anderen is de maatregel juist een riskante stap, omdat ook jonge Russen uit grote steden als Moskou en Sint-Petersburg naar het front gestuurd moeten worden, wat tot maatschappelijke onrust kan leiden. De roep om te mobiliseren klonk de laatste dagen luider door heroveringen die Oekraïne vorige week deed op door Rusland bezet gebied.

Dinsdag escaleerde de oorlog verder toen de autoriteiten van de regio Zaporizja en de zelfverklaarde volksrepublieken Loehansk en Donetsk en bekendmaakten tussen 23 en 27 september een referendum te organiseren over de vraag of deze gebieden bij de Russische Federatie moeten horen. Een soortgelijk referendum zal binnenkort waarschijnlijk in de zuidelijke regio Cherson worden georganiseerd. De verwachting is dat de uitslag van deze stembusgangen van tevoren vast staat en dat de pro-Russische autoriteiten in hun eigen voordeel zullen frauderen.

De aankondiging van de referenda werd dinsdag op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York door westerse wereldleiders afgekeurd. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemde het „schijnreferenda”, Emmanuel Macron van Frankrijk sprak van een „tragische” situatie. Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zag in de plannen „een nieuwe escalatie” door Poetin en stelde dat de zogenaamde stembusgangen in Oekraïne „geen enkele legitimiteit” zullen hebben.

Poetin zou zijn televisietoespraak van woensdagochtend aanvankelijk dinsdagavond hebben willen geven, maar om onbekende redenen werd deze uitgesteld. Mogelijk zou dat ermee te maken hebben gehad dat Poetin meer Russen wilde bereiken - ook degenen in het Verre Oosten voor wie het in de Moskouse avond al nacht was.

Lees ook: Moskou kiest voor verdere escalatie met annexatie van bezette gebieden

De Russische president Vladimir Poetin sprak woensdagochtend via televisie zijn volk toe. Foto Russische presidentiële persdienst/AP

Wereldleiders erkennen Russische referenda in bezette regio’s niet

Westerse wereldleiders hebben afkeurend gereageerd op de Russische plannen om in bezette Oekraïense gebieden een referendum te houden. In de regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zal gestemd worden over toetreding tot Rusland. Internationale leiders erkennen de referenda niet, die dinsdag door plaatselijke, door Rusland aangewezen leiders werden aangekondigd.

Het Witte Huis stelt dergelijke referenda en mogelijke uitslagen „ondubbelzinnig” te verwerpen. Veel wereldleiders zijn dinsdag in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De Franse president Emmanuel Macron noemt de referenda in Oost-Oekraïne een „provocatie” van Rusland. „Als het idee van het Donbas-referendum niet zo tragisch was, zou het bijna grappig zijn”, aldus Macron tegen verslaggevers in New York.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak van „schijnreferenda” en noemde de zet van Rusland onaanvaardbaar en in strijd met het internationaal recht. „Oekraïne het volste recht heeft om de integriteit en soevereiniteit van het land en zijn eigen democratie te verdedigen”, zei hij. Dat standpunt herhaalde Scholz later op dinsdag tijdens een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan zei dat Turkije zich zal blijven inspannen om de oorlog te beëindigen en ervoor te zorgen dat de oorlog op een „eervolle manier” beëindigd kan worden.

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg ziet in de referendumplannen van Rusland een „nieuwe escalatie van de oorlog van Poetin”, zo schrijft hij op Twitter. „Deze schijnreferenda hebben geen enkele legitimiteit en veranderen niets aan de aard van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne.” Volgens hem moet de actie wereldwijd veroordeeld worden. Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei in New York dat Russische referenda in bezette Oekraïense gebieden onaanvaardbaar zijn. „We zullen de poging van Rusland om zijn illegale bezetting van Oekraïense gebieden te legitimeren nooit erkennen.”

Oekraïne ziet de actie van Moskou als een poging het moreel terug te winnen na grote verliezen op het slagveld. De regering in Kiev stelt dat de referenda niets zullen veranderen en roept op tot meer sancties tegen Rusland. EU-buitenlandchef Josep Borrell reageerde dat „Rusland en iedereen die betrokken is bij deze ‘referenda’ ter verantwoording zal worden geroepen”.

De Franse president Emmanuel Macron noemt de referenda in Oost-Oekraïne „provocatie” van Rusland. Foto Ludovic Marin/AFP

Bezette regio’s Cherson en Loehansk besluiten referendum te houden over toetreding tot Rusland

De autoriteiten in de door Rusland bezette zuid-Oekraïense regio Cherson hebben dinsdag besloten een referendum te houden over toetreding tot Rusland. Dat meldt Vladimir Saldo, hoofd van het Russische militaire bestuur van de regio, volgens het Russische staatspersbureau Tass op zijn Telegramkanaal.

Saldo gaat ervan uit dat de meeste inwoners van de regio voor toetreding tot Rusland zullen kiezen. „Ik ben er zeker van dat de Russische regering de resultaten van het referendum zal accepteren en de Cherson-regio zo volwaardig deel zal uitmaken van Rusland.” Hij verwees hierbij naar de „oproepen van openbare organisaties en inwoners van de regio” die tot dit besluit zouden hebben geleid.

Ook door Rusland gesteunde separatisten in de zelf uitgeroepen maar internationaal niet erkende ‘Volksrepubliek’ in de provincie Loehansk hebben dinsdag een referendum uitgeroepen. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Het referendum in Loehansk vindt plaats van 23 tot en met 27 september.

Ook de zelf uitgeroepen en internationaal niet erkende ‘Volksrepubliek’ in de provincie Donetsk wil dat de regio zo snel mogelijk door Rusland geannexeerd wordt. Volgens het Institute for the Study of War duidt de haast van deze bezette gebieden op paniek over het Oekraïense tegenoffensief dat tot nu toe succesvol is gebleken.

De stafchef van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, Andri Jermak, noemt de snelle referenda volgens persbureau AFP „een chantage van Moskou”, die gemotiveerd wordt door „de angst voor een nederlaag”. Volgens Jermak kan deze „dreiging” alleen met „geweld geliquideerd worden”.

Een koe in een weiland in de buurt van Mykolaiv in de regio van Cherson. Foto Dimitar Dilkoff/AFP

Pro-Russisch leiderschap in zelfverklaarde ‘republieken’ in Donbas dringt aan op snelle referenda

Het pro-Russische leiderschap in de zelfverklaarde maar internationaal niet erkende ‘volksrepublieken’ in de provincies Loehansk en Donetsk willen haast maken met referenda. Ze willen dat de gebieden in het oosten van Oekraïne zo snel mogelijk door Rusland worden geannexeerd, melden internationale persbureaus. Volgens het Amerikaanse Institute for the Study of War zijn de Kremlingezinde autoriteiten in paniek over het tot dusver succesvolle Oekraïense tegenoffensief.

Een voor Rusland geslaagd referendum in bezette gebieden kan de Russische koers in de oorlog doen veranderen. Het Kremlin heeft al vaker duidelijk gemaakt dat het aanvallen op Russisch grondgebied niet zal tolereren. Fantasieën over de inzet van tactische nucleaire wapens worden daarbij vrijelijk geuit, vooral in Russische staatsmedia. Mocht Rusland de separatistische gebieden met illegale referenda ‘inlijven’, kan het „zonder handboeien” op Oekraïense aanvallen op het gebied reageren, claimde de Russische propagandist Margarita Simonjan.

De haast die de door het Kremlin gesteunde autoriteiten willen maken met referenda duidt volgens het Institute for the Study of War op paniek over het Oekraïense tegenoffensief. Actuele informatie over de ontwikkelingen aan de frontlinie is lastig te verkrijgen, maar het Oekraïense tegenoffensief is tot dusverre succesvol gebleken. Volgens Oekraïense autoriteiten zijn Oekraïense troepen inmiddels genaderd tot Lysytsjansk, dat in juli als laatste in de provincie Loehansk gelegen stad in Russische handen viel.

Mocht het van snelle Russische referenda in illegaal bezette Oekraïense gebieden komen, is de kans klein dat die eerlijk verlopen. Bij het referendum op de Krim in 2014 stemde volgens de Russen bijna 97 procent van de inwoners voor aansluiting bij Rusland — iets wat met de demografische samenstelling van van het schiereiland onmogelijk lijkt. Hoewel er in de Donbas-regio voornamelijk Russisch wordt gesproken, heeft volgens een Oekraïense peiling 82 procent van de Oekraïners in bezette gebieden een negatieve houding ten opzichte van Rusland.

Een verwoest winkelcentrum in de Oekraïense provincie Donetsk. Foto EPA/Joeri Kotsjetkov

‘Rusland valt Oekraïense kerncentrale aan, reactoren niet beschadigd’

Rusland heeft maandag de kerncentrale van Pivdennoukrainsk in de zuidelijke regio Mykolajiv aangevallen, maar de reactoren zijn niet beschadigd en werken normaal, zei het Oekraïense staatskernbedrijf Energoatom maandag. Op 300 meter afstand van de reactoren van de energiecentrales vond een explosie plaats, aldus het energiebedrijf.

Door de explosie sneuvelden meer dan honderd ramen. De aanval heeft ook schade toegebracht aan een nabije waterkrachtcentrale en elektriciteitskabels. Volgens het energiebedrijf zijn er geen gewonden gevallen. Rusland heeft nog niet gereageerd op de aanval.

De kerncentrale is de op één na grootste van Oekraïne en neemt 10 procent van de nationale elektriciteitsproductie voor zijn rekening. De grootste kerncentrale van Oekraïne, Zaporizja, werd vorige week stilgelegd omdat de kerncentrale schade heeft opgelopen door beschietingen.

De kerncentrale in Pivdennoukrainsk in Oekraïne, op 350 kilometer afstand van Kiev. Foto Sergey Dolzhenko

Zelensky wil doorpakken en Marioepol, Cherson en Melitopol heroveren

Oekraïne bereidt een offensief voor om de steden Marioepol, Cherson en Melitopol te heroveren op Russische troepen, zei president Volodymyr Zelensky zondagavond laat in zijn dagelijkse videotoespraak. „Misschien lijkt het alsof er na een reeks overwinningen stilte is geweest, maar het is geen stilte”, zei hij over de afgelopen dagen.

De nieuwe aanvallen zullen zich volgens Zelensky niet alleen richten op gebieden die Rusland sinds het begin van de invasie in februari heeft ingenomen, maar ook op het schiereiland de Krim, dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd, en op gebieden in het oosten van Oekraïne die met steun van Rusland worden gecontroleerd door separatisten. „Omdat heel Oekraïne vrij moet zijn”, zei de president.

Rusland controleert ondanks de verrassende opmars van het Oekraïense leger sinds het begin van deze maand nog altijd zo’n 125.000 vierkante kilometer grondgebied in het zuiden en oosten van Oekraïne, ongeveer een vijfde van het land.

Het tegenoffensief van Oekraïne concentreerde zich tot nu toe vooral op het gebied rond Charkov, maar de volgende doelen Marioepol, Cherson en Melitopol liggen een stuk zuidelijker. Melitopol wordt ook wel ‘de poort naar de Krim’ genoemd.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een vlaggenceremonie op 14 september in de door het leger van Oekraïne heroverde stad Izjoem. Foto EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Welkom in dit blog

In dit blog doet NRC verslag van de oorlog in Oekraïne.

Lees hier het vorige blog terug