Miljoenen inwoners Japan opgeroepen te evacueren om gevaarlijke supertyfoon

Supertyfoon Zondagochtend zaten al bijna honderdduizend huishoudens zonder stroom en meer dan negenduizend mensen in evacuatiecentra. Het Japanse weeragentschap heeft een zeldzame „speciale waarschuwing” afgegeven.
Inwoners van het zuidelijke hoofdeiland van Japan lopen door regen en wind. Van zondag tot woensdag blijft de supertyfoon aan land.
Inwoners van het zuidelijke hoofdeiland van Japan lopen door regen en wind. Van zondag tot woensdag blijft de supertyfoon aan land. Foto Kyodo News/AP

Een krachtige tyfoon heeft zondag de kustgebieden van Japan bereikt. Bijna drie miljoen inwoners zijn door de autoriteiten opgeroepen te evacueren. Het Japanse meteorologisch agentschap heeft een zeldzame „speciale waarschuwing” afgegeven voor het heftige weer, dat inmiddels al het zuidelijke eiland Kyushu teistert. Dat melden Japanse media en internationale persbureaus. Zondagochtend zaten bijna honderdduizend huishoudens zonder stroom. Meer dan negenduizend mensen zijn naar opvangcentra gevlucht in afwachting van de storm.

De supertyfoon, Nanmadol genaamd, raasde zondagochtend al in de buurt van zuidelijke Japanse eilanden. De storm zal tot aanstaande woensdag in noordoostelijke richting over de hoofdeilanden van Japan trekken. Dinsdag zal het Tokio bereiken.

Het weeragentschap waarschuwt voor 50 centimeter aan regenval en voor „ongekend krachtige” windstoten en golven. Mogelijk vinden er overstromingen plaats door aardverschuivingen. Er zijn zondag in Zuid-Japan al windstoten gemeten van 160 tot 180 kilometer per uur, die kunnen naar verwachting oplopen tot tussen de 235 en 250 kilometer per uur. De tyfoon is de veertiende, en tot nu toe de gevaarlijkste, van dit seizoen in Japan.

‘Speciale waarschuwing’

Regionale treindiensten, binnenlandse vluchten en veerdiensten zijn geannuleerd totdat de storm voorbij is. De Japanse premier Fumio Kishida heeft opgeroepen weg te blijven van „gevaarlijke plaatsen zoals rivieren en waterwegen” en te evacueren „bij het minste gevaar”. De speciale waarschuwing, die het weeragentschap zondag heeft afgegeven, komt maar eens in de tientallen jaren voor.

Ook had Japan zondagochtend een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor delen van het zuidelijke Japanse eiland Okinawa, vanwege een zware aardbeving op Taiwan eveneens op zondagochtend. Maar deze waarschuwing werd kort daarna weer ingetrokken. Er werd gevreesd voor een tsunami van één meter hoog richting Japanse eilanden, als gevolg van de aardbeving in het zuidoosten van Taiwan met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Okinawa ligt meer dan 300 kilometer ten noordoosten van Taiwan.

Dit bericht is om 12.30 uur geactualiseerd. Rond die tijd bereikte de supertyfoon het Japanse land.