Biden waarschuwt Poetin tegen gebruik tactisch kernwapen

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen om geen tactische kernwapens of chemische wapens te gebruiken in reactie op recente Russische nederlagen in Oekraïne. Biden deed dat tijdens een interview met het Amerikaanse CBS News dat zondag wordt uitgezonden, meldt Reuters.

Oekraïense militairen hebben Russische strijdkrachten de afgelopen week teruggedrongen in het noordoosten van het land. Daardoor is Poetin onder druk komen te staan van nationalisten in Rusland om het initiatief weer naar zich toe te trekken. Hij heeft gewaarschuwd dat Rusland krachtig zal reageren als Russische militairen verder worden teruggedreven. Dat heeft zorgen gewekt dat hij onconventionele wapens zou kunnen inzetten, zoals een klein kernwapen of chemische wapens.

Gevraagd door een verslaggever van het nieuwsprogramma ’60 Minutes’ wat Biden daarover tegen Poetin zou zeggen, antwoordde hij: „Doe het niet. Doe het niet. Doe het niet. Het zou het gezicht van oorlog meer dan wat ook sinds de Tweede Wereldoorlog veranderen.” Dat was te zien in een clip van het interview die CBS zaterdag heeft vrijgegeven.

Volgens Biden zouden de Verenigde Staten op een „betekenisvolle” manier reageren als Poetin de stap zou zetten. Hij gaf geen nadere details. „Rusland zou nog meer een paria worden in de wereld dan het dat ooit geweest is”, aldus Biden. „Afhankelijk van wat ze doen zullen wij bepalen hoe de reactie eruit ziet.”

Russische regeringsfunctionarissen hebben westerse suggesties dat Moskou een tactisch kernwapen zou gebruiken in Oekraïne van de hand gewezen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Massagraf gevonden in bevrijde stad Izjoem’