In beeld

In beeld: honderden lichamen worden opgegraven in Izjoem

Oorlog in Oekraïne Na de herovering van de stad Izjoem in het oosten van Oekraïne werden meer dan vierhonderd graven aangetroffen. Hulpverleners graven de lichamen op om te achterhalen of Rusland oorlogsmisdaden is begaan.
Politieagenten en forensische experts tillen een lichaam uit een van de graven nabij de stad Izjoem in het oosten van Oekraïne. Vorige week zaterdag werd de stad heroverd op de Russen, donderdag meldde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat er 440 graven waren aangetroffen.
Foto Gleb Garanich/Reuters
De graven van ongeïdentificeerde oorlogsslachtoffers zijn met houten kruizen gemarkeerd. Hoewel president Zelensky sprak van een massagraf, zei de Oekraïense commissaris voor vermiste personen tegen een televisiezender dat de lichamen „in ieder geval op een geciviliseerde manier zijn begraven”.
Foto Evgeniy Maloletka/AP
De lichamen worden opgegraven voor onderzoek, onder andere om te bepalen of er oorlogsmisdaden zijn begaan. Politiechef Serhi Bolvinov zei tegen Sky News dat sommige doden zijn omgekomen door luchtaanvallen, mijnexplosies of artillerievuur, maar dat van veel lichamen de doodsoorzaak nog niet is vastgesteld.
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Hulpverleners staan klaar om de lichamen op te graven. De opgravingen gebeurden grotendeels in stilte, meldt de BBC op zijn website.
Foto Oleg Petrasyuk/EPA
Een satellietbeeld uit maart 2022 van het bos waar de graven zijn gevonden. Izjoem was voor de Russische krijgsmacht een strategische stad vanwege de logistieke verbindingen met Rusland.
Foto Planet Labs PBC/AP
Hulpverleners zoeken op vrijdag 16 september naar lichamen in het bos bij Izjoem. Verslaggevers van persbureau Reuters meldden vrijdag dat er ook lichamen zijn gevonden met vastgebonden handen en een touw om de nek.
Foto Oleg Petrasyuk/EPA
Politieagenten staan stil bij de graven. Een lid van het stadsbestuur van Izjoem zei maandag dat er zeker duizend burgers van de stad zijn omgekomen tijdens de Russische bezetting. Tienduizenden inwoners van de stad zijn gevlucht.
Foto Oleg Petrasyuk/EPA
Een van de hulpverleners neemt een pauze tijdens de zoektocht naar lichamen in het bos bij Izjoem. Oekraïne heeft journalisten volgens de BBC toegang gegeven tot de werkzaamheden om te laten zien wat er tijdens de bezetting is gebeurd.
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Oleg Kotenko, de Oekraïense commissaris voor „vermiste personen onder speciale omstandigheden”, maakt met zijn smartphone opnames van een van de graven. Op de meeste staat geen naam.
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Een kist werd vrijdag uit de grond gehaald in het bos bij Izjoem. Volgens de politie zijn er 445 graven geteld, waarvan sommige met meerdere lichamen. In een van de graven zouden twintig soldaten gevonden zijn, meldt de BBC, zich baserend op informatie van overheidsfunctionarissen.
Foto Oleg Petrasyuk/EPA
Hulpverleners rusten uit van het werk rondom de graven. De vondst ervan zorgde internationaal voor geschokte reacties. De Franse president Emmanuel Macron zei "de gruwelijkheden die bij Izjoem zijn gepleegd tijdens de Russische bezetting” in de "sterkst mogelijke bewoordingen" te verwerpen.
Foto Evgeniy Maloletka/AP