Coronawinter

Kuipers: samenleving open houden bij nieuwe Covid-golf

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) wil dit najaar de samenleving open houden in het geval van een nieuwe Covid-19-golf, zo schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen zijn gebaseerd op verschillende scenario’s voor komende winter. In het ergste scenario wil de minister alleen een mondkapjesplicht of verplicht 1,5 meter afstand opleggen als dwingende maatregelen, geen sluitingen of beperking van openingstijden.

In Kuipers’ strategie zijn ‘maatregelenladders’ ontwikkeld voor verschillende sectoren, zoals het onderwijs of winkels, die volgens Kuipers „helderheid en houvast” bieden als er moet worden ingegrepen. Daarnaast zal voortaan het Maatschappelijk Impact Team (MIT) naast het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseren over de impact van voorgestelde maatregelen op de maatschappij of de economie.

Op een ‘coronadashboard’ wordt ook een thermometer toegevoegd die vier verschillende standen aangeeft over de ontwikkeling van het virus. Het RIVM zal deze elke twee weken bijwerken, zodat „iedereen kan zien hoe het virus zich ontwikkelt”. Ook rioolwatersurveillance, het aantal positieve testen bij de GGD, de situatie in het buitenland en het aantal ziekenhuis- en IC-opnames worden op het coronadashboard weergegeven. (NRC)