‘Zou het de smaaktest doorstaan?’

Wat was-ie lekker Meekoken met Janneke: Oekraïense kaascake.

Aanleiding was het bezoek van schoonzus Natalja uit Engeland. Haar Oekraïense familie verblijft na een vlucht via Moldavië en Roemenië in Nederland. Een visum voor Engeland blijft uit in afwachting van een paspoort. Dat hebben ze nooit nodig gehad in hun dorp.

Het is tijd om iets te doen. We spreken elkaars taal niet, maar kaascake begrijpen we allemaal. De bloem verving ik door amandelmeel (wordt niet elk baksel daar lekkerder van?) zodat mijn glutenvrije zus kan mee eten. Geen ricotta te vinden in de supermarkt, dus dat werd hüttenkäse. Huisgemaakte kersenjam en verse aardbeien vervingen voor het gemak de rabarber-aardbeienmoes. Aangezien de vlucht uit Londen van Natalja plots geannuleerd werd, moest de zapinkanka de vriezer in om daar weken later weer uit te komen. Zou het de smaaktest van de Oe-kraïense gasten doorstaan? Jazeker! We proostten met een glas prosecco. De zachte vanillecake met de stevigheid van griesmeel smaakt naar lang geleden, voor mij ook.