Recensie

Recensie Muziek

In de onorthodoxe Club Vibes kan je ongegeneerd losgaan

Rotterdam bij nacht Jonasz Dekkers schrijft om de week over clubs en cafés in Rotterdam. Deze week Club Vibes, waar alles (van Madonna tot house) en iedereen (van skaters tot kakkers) samenkomt. En liedjes aanvragen bij de dj is hier geen heiligschennis.

Foto Lotte Spek

„Er is altijd nog de Vibes”, zo concludeerde een vriend vorig weekend, terwijl we zochten naar een plek om te dansen. Zoals mijn opa me op het hart drukte dat iedere man een Duvelverhaal heeft, zo heeft iedere Rotterdammer een Vibesverhaal. Van in slaap vallen op de wc, thuisgebracht worden door de politie en vragen of de zwaailichten aan mogen, tot de bodem van het glaasje vinden op Tequila Thursdays.

Naar Club Vibes ga je eigenlijk niet voor de muziek, maar toch ook weer wel. De dj draait er namelijk alles: van klassiekers van TLC en Madonna tot populaire house en techno. Je zou kunnen zeggen dat, omdat Vibes alles draait, het daarmee eigenlijk niets draait. Dat is niet erg, daar staat Vibes om bekend. Niet alleen allerlei soorten muziek komen er samen, ook allerlei soorten mensen. Studenten, skaters, kakkers en alle andere nachtdieren die ongegeneerd willen dansen op toegankelijke muziek.

Kleinste club

Het is misschien wel de kleinste club van Rotterdam, met misschien wel de langste geschiedenis. Op deze plek aan de Westersingel, in een van de gezelligste buurten van de stad, doet de ruimte al zo’n veertig jaar dienst als club. In de nachtculturele sector is dat een unicum. In de jaren 80 begon hier een club genaamd Pinguïn Park, waarna de venue een tijdje Club Bizar heeft geheten, om in 1996 door te gaan als Club Vibes, in de volksmond ook wel de Vieze Vibus.

De Vibes hanteert een in (nacht)cultureel Rotterdam onorthodoxe aanpak. Het adagium dat de club ‘klantgericht’ programmeert, en zich dus aanpast aan de bezoeker, is voor veel nachtelijke ondernemers hetzelfde als vloeken in de kerk. Gebruikelijk is dat de programmeur een muzieksmaak heeft die soms toegankelijk is maar vaker een niche, en daar moet het publiek dan op afkomen. Bij de Vibes is het bijna andersom. De programmeur programmeert wat het publiek wil. Liedjes aanvragen bij de dj is hier geen heiligschennis. Meeblèren met oude hitjes? De Vibes last er iedere week een hele avond voor in.

Zo ook deze avond. Op het feest ‘Nostalgie’ gaan we binnen een paar minuten van de Hermes House Band naar Travis Scott, en van Sean Paul naar Snoop Dogg. Er wordt meegeschreeuwd alsof stembanden eeuwig meegaan. Het bier is slap, de shotjes goedkoop, de sfeer op broeierige wijze gezellig. Het is even zoeken naar het herentoilet – die is sinds kort gevestigd in de voormalige rokersruimte achterin de zaak. Onhandig, zeker wanneer je nodig moet en de tent volstaat. Garderobe, kluisjes, een lange bar; de Vibes heeft alles wat een grote club ook heeft, maar dan in het klein.

Bijna elke avond vol

Het is niet per se mijn smaak, feit is wel dat de Vibes vrijwel elke avond vol staat. Het is in ieder geval een plek waar je naartoe kan als je klaar bent met de rest, om de avond af te sluiten, om goedkoop te drinken, of om gewoon eventjes zorgeloos los te gaan. Dat is dan ook het doel: volgens mede-eigenaar Sam Hoffstaetter danst het Rotterdamse uitgaanspubliek de rest van de nacht in zijn club van zich af.

De geheime doorgang naar Café Stalles, dat om de hoek zit en van dezelfde eigenaren is als de Vibes, symboliseert een klassieke, Rotterdamse avond uit. Goedkope, prima pizza’s eten en kletsen bij Stalles, bier drinken en dansen bij de Vibes en de nacht helemaal afronden bij het even beruchte als beroemde Tramhuys, waar het credo geldt dat ’s nachts alles smaakt.

Het is paradoxaal dat juist een kleine club als de Vibes, over wie velen zich liefkozend maar vaak laatdunkend uitlaten, het Rotterdamse uitgaansleven allure geeft. Toch is het waar, want een grote stad zonder plek waar je ook op doordeweekse avonden tot diep in de nacht kan dansen, is geen grote stad. Helaas vergeten we het nog wel eens, maar onthoud: er is altijd nog de Vibes.

Jonasz Dekkers schrijft op deze plek om de week over clubs en cafés