Recensie

Recensie Muziek

Hallo Venray rockt en vernieuwt zichzelf

Dertig jaar geleden is het alweer sinds zanger/gitarist Henk Koorn van Hallo Venray in hotpants en netkousen over het Pinkpop-podium stuiterde. Behalve een aanstekelijk gevoel voor humor heeft de van oorsprong Haagse band het unieke vermogen om invloeden uit de Americana om te buigen tot een eigen geluid, in de triobezetting met bassist Peter Konings en voormalig Fatal Flowers-drummer Henk Jonkers. Hun elfde album met nieuw materiaal Coffee and Cake is overwegend ingetogen en reflectief. Openingsnummer ‘Jazz’ is Koorns goudeerlijke gedachte bij de dood van een muzikantenvriend, met koffie en cake als het tragische slotakkoord. In ‘Audience’ is hij jaloers op het publiek, dat zijn muziek veel intenser beleeft dan hijzelf. De goedgelovige hoofdpersoon uit ‘Trust’ en de giechelende buitenstaanders uit ‘Nerds’ zijn als Koorn zelf, onaangepast en toch sympathiek. Hallo Venray rockt, ontroert en vernieuwt zichzelf: iets dat hun voornaamste inspirator Neil Young in jaren niet meer gelukt is.