Recensie

Recensie Muziek

De feestelijke triomftocht van Sampa The Great

De belofte uit de titel van haar vorige album, The Return, bracht ze twee jaar geleden in de praktijk. Sampa The Great verhuisde terug, van Australië naar het land van haar geboorte, Zambia. Misschien valt daarom alles op zijn plek op As Above, So Below. We treffen de rapper op een creatief hoogtepunt. De plaat bruist en briest, broeit en bloeit. Onderkoeld lui somt ze in ‘Never Forget’ de verworvenheden van Afrikanen op en op ‘Can I Live’ werkt ze samen met de overgebleven leden van de legendarische Zambiaanse rockgroep WITCH.

Hoewel er verschillende stijlen doorklinken, komen thema’s slim terug, zoals de drone-achtige bas op ‘Mask On’ met Joey Bada$$. In aangepaste vorm legt die op ‘Bona’ de basis legt voor een ode aan Botswana, het land waar Sampa Tembo opgroeide. Met de vele gastmuzikanten voelt het album als een feestelijke triomftocht, alsof Sampa The Great een welkom thuis-parade voor zichzelf heeft georganiseerd en de wereld heeft uitgenodigd.