Consumentenprijzen

Amerikaanse inflatie koelt in augustus minder af dan verwacht

De inflatie in de Verenigde Staten is in augustus verder afgekoeld ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral doordat Amerikanen afgelopen maand minder geld aan benzine kwijt waren.

Volgens de Amerikaanse overheid bedroeg de inflatie vorige maand 8,3 procent op jaarbasis, oftewel: de prijzen lagen in die maand 8,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli bedroeg de inflatie nog 8,5 procent. De inflatie lijkt in juni een piek te hebben bereikt, met 9,1 procent. Dat was het hoogste niveau in ruim veertig jaar.

De stijging van de consumentenprijzen viel wel hoger uit dan verwacht. Economen hadden gerekend op een inflatie in ’s werelds grootste economie van 8,1 procent op jaarbasis. Vergeleken met juli stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent, terwijl was gerekend op een daling van 0,1 procent.

Exclusief de sterk schommelende energieprijzen nam de inflatie op maandbasis met 0,6 procent toe. Op jaarbasis bedroeg deze zogeheten kerninflatie 6,3 procent, tegen 5,9 procent in juli. Ook dit cijfer viel hoger uit dan de 6,1 procent die economen hadden voorzien.

Het inflatiecijfer is van groot belang voor de Amerikaanse centrale bank, die bezig is de rente te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan. De Federal Reserve heeft de rente dit jaar al meerdere keren opgekrikt. Bij de afgelopen twee rentebesluiten werd de rente met stevige stappen van 0,75 procentpunt opgeschroefd. Nu de inflatie lijkt af te koelen, zou de Fed mogelijk de rente in de toekomst wat minder sterk hoeven te verhogen.

De Amerikaanse centralebankenkoepel vergadert volgende week opnieuw over de rente. Bij die vergadering lijkt de rente nog wel opnieuw met 0,75 procentpunt te worden verhoogd.

Centralebankpresident Jerome Powell heeft in augustus nog laten weten dat de Fed krachtig zal blijven optreden om de inflatie terug te brengen tot de doelstelling van 2 procent. (ANP)