Voormalig hoofd beveiliging: Chinese spion werkzaam bij Twitter

Klokkenluider Volgens Peiter Zatko schiet de cyberbeveiliging van Twitter „ernstig” tekort, melden ondergeschikten uitsluitend goed nieuws aan de bedrijfstop en kunnen te veel Twitter-medewerkers zonder toezicht bij gevoelige informatie.
Zatko legde dinsdag een verklaring af in de Amerikaanse Senaat.
Zatko legde dinsdag een verklaring af in de Amerikaanse Senaat. Foto Kevin Dietsch/AFP

Ten minste één medewerker van de Chinese inlichtingendienst staat op de loonlijst van Twitter, de bedrijfstop van het Amerikaanse socialemediabedrijf liegt tegen zijn eigen raad van bestuur en houdt gebreken aan de beveiligingssystemen onder de pet. Die opmerkelijke beschuldigingen komen van het voormalige hoofd beveiliging van Twitter, Peiter Zatko, die dinsdag hierover heeft verklaard tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat.

Volgens Zatko, die overigens nauwelijks bewijs aanlevert voor zijn beweringen, schiet de cyberbeveiliging van Twitter „ernstig” tekort, melden ondergeschikten uitsluitend goed nieuws aan de bedrijfstop en kunnen te veel Twitter-medewerkers zonder toezicht bij gevoelige informatie.

Zatko werd afgelopen januari ontslagen. Volgens Twitter vanwege „ineffectief leiderschap en slechte prestaties”. Onjuist, zeggen de advocaten van de klokkenluider. Volgens hen werd Zatko ontslagen na een confrontatie met het bestuur, onder wie topman Parag Agrawal, die zou hebben geweigerd toe te geven dat er sprake is van volgens Zatko „schokkende” beveiligingsproblemen.

Het voormalige hoofd beveiliging verzekerde de senatoren dinsdag dat hij geen verkeerde intenties heeft. Vanwege de „schade voor gebruikers” en de „nationale veiligheid”, kon hij naar eigen zeggen niet anders dan met zijn verhaal naar buiten te treden, ongeacht het „persoonlijke en professionele risico” dat hij daarmee liep. Eind juni stemde Twitter ermee in om ruim 7 miljoen dollar aan ontslagvergoeding te betalen aan Zatko. Een paar dagen later stuurde hij zijn rapport met beschuldigingen naar de Amerikaanse autoriteiten.