Sinds tweede corona-lockdown

Gebruik antidepressiva jonge vrouwen gestegen

Het aantal jonge vrouwen dat antidepressiva slikt, is sinds de tweede lockdown twee jaar geleden flink toegenomen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van onderzoeksinstituut Nivel. Huisartsen schreven vorig jaar 19 procent meer antidepressiva voor aan deze groep in vergelijking met 2019, het jaar vóór de coronapandemie. Bij jonge mannen was vorig jaar een toename te zien van 11 procent. In totaal is het antidepressivagebruik onder alle jongeren tussen de 15 en 24 jaar toegenomen met 16 procent, blijkt uit de steekproef tussen 20119 en 2022 van zo’n 370 huisartsenpraktijken.

Nivel-onderzoeker Karin Hek ziet dat de toename begon bij de tweede lockdown in het najaar van 2020. „Dat is een aanwijzing dat de stijging te maken heeft met de pandemie.” Uit eerder onderzoek bleek al dat de coronamaatregelen veel effect hadden op jongeren. Die gingen vorig jaar vaker dan voor de coronacrisis naar de huisarts met klachten over angstige gevoelens en depressie. Vrouwen raadplegen de huisarts voor psychische klachten gewoonlijk meer dan mannen, dat deden zij ook vóór de pandemie. Na de versoepelingen van de coronamaatregelen is het aantal voorschrijvingen niet afgenomen. (NRC)