Oekraïense tegenoffensief vordert, Zelensky claimt herovering 6.000 vierkante kilometer

Oekraïense militairen in Charkov.
Oekraïense militairen in Charkov. Foto Kostiantyn Liberov/AP Photo

Oekraïne claimt met het tegenoffensief steeds meer grondgebied terug te veroveren op Rusland. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft het leger van het land inmiddels 6.000 vierkante kilometer in handen; dat gebied was bezet door Rusland. Zelensky stelde maandag in een video op sociale media dat het om grondgebied in het oosten en zuiden van Oekraïne gaat. In het zuiden zouden de Oekraïners terrein winnen in de regio Cherson, vlakbij de Krim - het in 2014 door de Russen geannexeerde schiereiland.

Lees ook: ‘Duizend burgers dood in bevrijde stad Izjoem’

Een woordvoerder van het Oekraïense leger zegt tegen persbureau AFP dat er in het afgelopen etmaal meer dan twintig plaatsen zijn heroverd. Oekraïne strijdt nog met de Russen om de bevrijding in de regio’s Charkov en Donetsk. Een van de steden in Oost-Oekraïne is Izjoem, dat voor de Russische invasie nog 45.000 inwoners telde. Inmiddels zijn daar naar schatting zo’n 10.000 van over. Volgens de voorzitter van het stadsbestuur zijn tijdens de Russische inname zo’n duizend burgers omgekomen.

Begin september lanceerde Oekraïne een tegenoffensief om grondgebied terug in te nemen. De Russen leken daar niet op te rekenen en trokken zich terug uit de oostelijke regio van het land. Het Britse ministerie van Defensie laat dinsdag weten dat de Russische strijdkrachten fors zijn verzwakt rond het gebied van Charkov. De Britten schat in dat het „jaren duurt” om de verloren legercapaciteit opnieuw op te bouwen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oekraïense tegenoffensief vordert, Zelensky claimt herovering 6.000 vierkante kilometer