In beeld

Beëdiging nieuwe Keniaanse president: van feest tot onlusten

William Ruto is dinsdag beëdigd als president van Kenia na een nipte verkiezingsoverwinning op 9 augustus. Het Hooggerechtshof heeft de uitslag vorige week bevestigd nadat die was aangevochten door de verliezende kandidaat Raila Odinga. Volgens Odinga is het stemproces niet transparant verlopen, maar het Hooggerechtshof gaat daar niet in mee. Tienduizenden mensen stonden dinsdag te popelen om bij de inauguratie van Ruto aanwezig te zijn: alle 60.000 plekken in het stadion in Nairobi waren gevuld. Mensen die geen plek hadden kunnen krijgen, probeerden tevergeefs alsnog het stadion binnen te komen. Dat leidde tot gewelddadige confrontaties met de politie. NRC heeft de opvallendste beelden op een rij gezet.
Keniaanse veiligheidstroepen grijpen in tijdens een stormloop bij de ingang van een stadion in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, voorafgaand aan de inauguratieceremonie van William Ruto.
Foto Tony Karumba/AFP
De situatie werd vervolgens grimmig. Bij de onlusten raakten zo'n zestig mensen gewond.
Foto Tony Karumba/AFP
Getuigen zeggen tegen internationale persbureaus dat ze door de politie werden geslagen terwijl ze het stadion binnen probeerden te komen.
Foto Brian Inganga/AP
Aanhangers van William Ruto vieren na zijn inauguratie feest op straat.
Foto Gerald Anderson/Getty
Toen bleek dat het stadion met 60.000 mensen vol was, riep de politie andere burgers op om thuis te blijven, maar velen gaven daar geen gehoor aan.
Foto Brian Inganga/AP
Bij de stormloop raakten mensen in de verdrukking. Ook deze vrouw raakte gewond en wordt geholpen door medisch personeel.
Foto Monicah Mwangi/Reuters
Vertrekkend president Uhuru Kenyatta bij een erewacht tijdens een beëdiging van de nieuwe president in het stadion.
Foto Brian Inganga/AP
Op de tribunes zwaaien uitgelaten mensen met de nationale vlag.
Foto Brian Inganga/AP
Aanhangers van Ruto droegen de kleuren van zijn partij, geel en groen.
Foto Thomas Mukoya/Reuters
William Ruto (tweede van links) en zijn vrouw Rachel (links), vicepresident Rigathi Gachagua (tweede van rechts) en zijn vrouw Dorcas (rechts) bidden tijdens de openingsceremonie van de inauguratie.
Foto Tony Karumba/AFP
Vertrekkend president Uhuru Kenyatta schudt de hand van de nieuwe president. William Ruto werd dinsdag beëdigd als de vijfde president van Kenia sinds de onafhankelijkheid.
Foto Tony Karumba/AFP
Ruto krijgt een symbolisch zwaard van vertrekkend president Kenyatta. De inauguratie volgt een week nadat het Keniaanse Hooggerechtshof zijn overwinning bevestigde. Oppositieleider Raila Odinga had de uitslag van de presidentsverkiezingen aangevochten.
Foto Daniel Irungu/EPA
Kenyatta neemt voor de laatste keer afscheid van Keniaanse burgers in zijn rol als president.
Foto Brian Inganga/AP