Rentebesluit VK later om Elizabeth

Monetair beleid De Bank of England zou zich donderdag over een renteverhoging buigen, maar die vergadering is nu een week uitgesteld.

De Britse centrale bank, de Bank of England, heeft zijn beleidsvergadering met een week uitgesteld vanwege het overlijden van de Britse koningin Elizabeth. Na meer dan zeventig jaar op de troon stierf ze donderdag op 96-jarige leeftijd.

Donderdag 15 september zou de bank zich buigen over het monetaire beleid en de rente in het Verenigd Koninkrijk, maar door de periode van nationale rouw is die vergadering met een week uitgesteld.

Met het uitstel krijgt de Bank of England meer tijd om het nieuwste inflatiecijfer en gegevens over de arbeidsmarkt, die volgende week worden gepubliceerd, te bestuderen. De Britse inflatie bedraagt 10 procent, iets meer dan in de eurozone en de Verenigde Staten. Voor komende januari wordt nu volgens de Bank of England een inflatie van 15 procent verwacht.

Om de stijgende inflatie onder controle te krijgen is de bank al langere tijd bezig met het verhogen van de rente. Naar verwachting zal ook bij de komende vergadering de rente opnieuw worden verhoogd. De nieuwe vergadering staat gepland op 22 september.

Afgelopen donderdag besloot de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 0,75 procentpunt te verhogen. Dat is de grootste rentestap die de ECB ooit nam – op een technisch besluit vlak na de invoering van de euro in 1999 na. Ook in de VS is het rentebeleid erop gericht om de inflatie terug te dringen. De Fed neemt op 21 september weer een rentebesluit. De Amerikaanse rente is dit jaar al met 2,25 procentpunt opgeschroefd.