Queen Elizabeth II wordt maandag 19 september begraven

Queen Elizabeth II in 2012 voor een ceremonie in Westminster Hall. In dit vertrek zal ze vier dagen opgebaard liggen. voor de uitvaart van maandag 19 september.
Queen Elizabeth II in 2012 voor een ceremonie in Westminster Hall. In dit vertrek zal ze vier dagen opgebaard liggen. voor de uitvaart van maandag 19 september. Foto Ben Stansall/AFP

Queen Elizabeth II zal maandag 19 september om 11.00 uur Britse tijd (een uur later in Nederland) worden begraven. Haar uitvaart vindt plaats in Westminster Abbey, zo is zaterdag bekendgemaakt door Buckingham Palace. Voor de uitvaart zal de overleden koningin vier dagen opgebaard liggen in het Londense Westminster Hall. De ceremonie zal op televisie uitgezonden worden en onder meer hooggeplaatste politici worden ervoor uitgenodigd. De dag van de uitvaart zal een nationale vrije dag zijn voor Britten.

Lees ook over het afscheid van de koningin-moeder: Afscheid van een ‘honorary cockney’

Elizabeth overleed in het koninklijk kasteel in het Schotse Balmoral en haar lichaam is daar momenteel nog. Zondag zal ze naar Edinburgh worden vervoerd en dinsdag naar Londen. Wanneer de koningin in Westminster ligt, kunnen mensen een laatste maal afscheid nemen. Queen Elizabeth, de moeder van Elizabeth II, was in 2002 het laatste lid van de koninklijke familie die in Westminster Hall opgebaard heeft gelegen. Destijds stonden er lange rijen: zo’n 200.000 mensen kwamen afscheid nemen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Queen Elizabeth II wordt maandag 19 september begraven