Japanse keizer Naruhito waarschijnlijk naar begrafenis Queen Elizabeth

Queen Elizabeth II en de toenmalig Japanse kroonprins Naruhito in Windsor Castle in 2001.
Queen Elizabeth II en de toenmalig Japanse kroonprins Naruhito in Windsor Castle in 2001. Foto Adrian Dennis/EPA

De Japanse keizer Naruhito reist waarschijnlijk naar het Verenigd Koninkrijk om de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth bij te wonen. Dat melden internationale persbureaus. Dit wordt Naruhito’s eerste reis naar het buitenland sinds hij in 2019 de troon besteeg.

Het komt zelden voor dat een Japanse keizer een koninklijke begrafenis in het buitenland bijwoont. In 1993 reisde toenmalig keizer Akihito samen met toenmalig keizerin Michiko naar België voor de staatsbegrafenis van koning Boudewijn.

Het Britse koningshuis en de Japanse keizerlijke familie hebben langdurige banden. Keizer Naruhito was in 2020 nog door Elizabeth uitgenodigd om naar het Verenigd Koninkrijk te komen, maar die reis werd uitgesteld vanwege de coronapandemie. Keizer Naruhito zei „diep bedroefd” te zijn door het overlijden van Elizabeth.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Britse parlementariërs zweren trouw aan nieuwe koning Charles III