Queen Elizabeth II (1926-2022)

Queen Elizabeth II wordt maandag 19 september begraven

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste gebeurtenissen in de nasleep van het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II. Na meer dan zeventig jaar op de troon stierf ze donderdag op 96-jarige leeftijd.

Dit blog is afgesloten

In dit blog deed NRC verslag van de gebeurtenissen op de eerste dagen na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II. Vrijdag kwam de nieuwe koning, Charles III, vanuit Schotland naar Londen, waar hij ’s avonds een televisietoespraak hield. In St. Paul’s Cathedral in Londen was een herdenkingsceremonie en van over de hele wereld stroomden steunbetuigingen binnen.

Lees hier ons nieuwe blog over het overlijden van koningin Elizabeth II

Queen Elizabeth II wordt maandag 19 september begraven

Queen Elizabeth II zal maandag 19 september om 11.00 uur Britse tijd (een uur later in Nederland) worden begraven. Haar uitvaart vindt plaats in Westminster Abbey, zo is zaterdag bekendgemaakt door Buckingham Palace. Voor de uitvaart zal de overleden koningin vier dagen opgebaard liggen in het Londense Westminster Hall. De ceremonie zal op televisie uitgezonden worden en onder meer hooggeplaatste politici worden ervoor uitgenodigd. De dag van de uitvaart zal een nationale vrije dag zijn voor Britten.

Lees ook over het afscheid van de koningin-moeder: Afscheid van een ‘honorary cockney’

Elizabeth overleed in het koninklijk kasteel in het Schotse Balmoral en haar lichaam is daar momenteel nog. Zondag zal ze naar Edinburgh worden vervoerd en dinsdag naar Londen. Wanneer de koningin in Westminster ligt, kunnen mensen een laatste maal afscheid nemen. Queen Elizabeth, de moeder van Elizabeth II, was in 2002 het laatste lid van de koninklijke familie die in Westminster Hall opgebaard heeft gelegen. Destijds stonden er lange rijen: zo’n 200.000 mensen kwamen afscheid nemen.

Queen Elizabeth II in 2012 voor een ceremonie in Westminster Hall. In dit vertrek zal ze vier dagen opgebaard liggen. voor de uitvaart van maandag 19 september. Foto Ben Stansall/AFP

Kroonprins William spreekt steun voor vader en verdriet om grootmoeder uit

Kroonprins William heeft zaterdagmiddag in een officiële verklaring steun uitgesproken voor zijn vader, Charles III, en zijn verdriet uitgesproken over het overlijden van zijn grootmoeder, Elizabeth II. Als eerbetoon aan de overleden koningin zal hij de nieuwe koning „op alle mogelijke manieren” steunen.

„Ik wist dat deze dag zou komen, maar het zal even duren voordat de realiteit van het leven zonder oma echt zal voelen”, zo stelt William in de verklaring. „Het verdriet dat we de komende weken zullen voelen, zal een bewijs zijn van de liefde die we voelden voor onze buitengewone koningin.”

Leden koninklijke familie bekijken eerbetonen in Balmoral

Leden van de Britse koninklijke familie hebben zaterdagmiddag de bloemen en andere eerbetonen aan Queen Elizabeth II bekeken bij het kasteel Balmoral, waar de koningin overleed en haar lichaam nog altijd ligt. Eerder op de dag was er een besloten dienst voor familie in het Schotse verblijf. Onder anderen de drie jongere kinderen van de overleden koningin, prinses Anne en prinsen Andrew en Edward, bekeken de voor kasteel Balmoral neergelegde bloemen en zwaaiden naar het publiek.

Onder anderen prinses Anne (tweede van links) was zaterdagmiddag bij de als eerbetoon neergelegde bloemen bij kasteel Balmoral. Foto Owen Humphreys/Reuters

Britse parlementariërs zweren trouw aan nieuwe koning Charles III

Een aantal Britse parlementariërs heeft zaterdagmiddag trouw gezworen aan de nieuwe koning Charles III. Een reeks hooggeplaatste parlementariërs, onder wie de nieuwe premier Liz Truss, zwoeren de nieuwe eed tijdens een speciale bijeenkomst van het Lagerhuis. Vanwege „tijdgebrek”, aldus voorzitter van het Lagerhuis Linsay Hoyle, kon niet iedere parlementariër zaterdag aan bod komen.

De zitting werd geopend door het afleggen van de eed door voorzitter Hoyle. Hij werd gevolgd door Peter Bottomley, die met 47 aaneengesloten jarende de langstzittende Britse parlementariër is. De speciale zitting was de laatste bijeenkomst van het Lagerhuis tot de periode van nationale rouw, na de begrafenis van Queen Elizabeth II, voorbij is.

Premier Liz Truss zweert in het Lagerhuis trouw aan haar nieuwe koning, Charles III. Foto UK Parliamentary Recording Unit/EPA

Ceremonie benoeming Charles afgelopen

De zogeheten Garter King of Arms heeft de eerste en belangrijkste proclamatie voorgelezen vanaf het balkon boven Friary Court bij St James’s Palace in Londen. ‘God save the king’ en het Britse volkslied zijn gespeeld.

Charles verwees in zijn toespraak naar de ‘onbaatzuchtige dienstbaarheid’ van koningin Elizabeth II. Het medeleven dat „zovelen” hebben uitgedrukt is „de grootste troost”, zei hij. Lees de volledige toespraak bij de Britse krant The Guardian.

Een vertegenwoordiger van de zogeheten Principal King of Arms leest de proclamatie voor op het balkon van St James’s Palace in Londen. Foto Daniel Leal/Pool via Reuters

Charles tekent proclamatie en is officieel koning

Charles heeft de ‘proclamatie’ ondertekend en zijn eed afgelegd. Daarmee is hij officieel koning Charles III. Tijdens de ceremonie zei hij zich „zeer bewust” te zijn van zijn verantwoordelijkheden.

Het eerste deel van de benoeming van Charles is afgelopen. Hierna volgt zijn toespraak op het balkon van St. James’s Palace.

Koning Charles III ondertekent de proclamatie in St James’s Palace in Londen. Foto Victoria Jones/Pool Photo via AP

De ‘proclamatie’ gelezen door toetredingsraad, eerste deel benoeming koning Charles III

De zogeheten Accession Council heeft in St James’s Palace de ‘proclamatie’ voorgelezen. Na de volledige tekst riepen de leden van de raad „God save the King” en is het document ondertekend. Charles zelf is niet in de zaal.

De Accession Council, of toetredingsraad, bestaat onder meer uit leden van de koninklijke familie, de premier, de aartsbisschop van Canterbury en een aantal vooraanstaande politici. Ook de zogeheten Privy Council, het adviesorgaan van de Britse monarch, behoort tot de toetredingsraad. De nieuwe prins van Wales, William, en de koningin-gemalin Camilla maakten ook deel uit van de commissie die de proclamatie ondertekende.

Tijdens het tweede deel van de benoeming, om 11.00 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd), zal Charles zijn eed afleggen en ondertekenen. Vervolgens zal hij vanaf het balkon van het St. James’s Palace het publiek toespreken.

Voorbereidingen in Edinburgh voor verplaatsing kist Queen Elizabeth

In de Schotse hoofdstad Edinburgh zijn wegen afgesloten en worden hekken geplaatst ter voorbereiding van de aankomst van de kist van Queen Elizabeth, meldt de BBC. De kist zal naar verwachting zondag worden verplaatst van Balmoral Castle, waar Elizabeth stierf, naar het Palace of Holyroodhouse in Edinburgh. In St Giles Cathedral mag publiek langs de kist lopen. Dinsdag wordt deze verplaatst naar Londen.

Buiten Palace of Holyroodhouse in Edinburgh branden kaarsen voor Queen Elizabeth. Foto Adam Vaughan/EPA

Fragiele natie moet door zonder Queen

Zíj spreekt het land toe met Kerst. Háár silhouet staat op alle munten, geldbriefjes, postzegels. En Britse premiers mogen elkaar in steeds sneller tempo opvolgen; zíj is degene die hun vraagt een regering te vormen. Koningin Elizabeth II werd gekroond in 1953, dus de gemiddelde Brit heeft geen ander staatshoofd meegemaakt dan haar.

Met het overlijden van Elizabeth (96) is een vaste zekerheid weggevallen in een land dat toch al zoekende is. Een fragiel Verenigd Koninkrijk moet nu onder een nieuwe koning een weg zien te vinden. Eenvoudig zal dat niet zijn.

Lees verder in dit stuk van correspondent Annemarie Kas: Fragiele natie moet door zonder Queen

Ook in Canada ceremonie voor officiële benoeming Charles

Zaterdag vindt ook in de Canadese plaats Ottowa een ceremonie plaats ter ere van de officiële benoeming van Charles tot koning. De ceremonie begint voor de Canadezen om 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) in Rideau Hall, de residentie van de gouverneur-generaal van Canada.

Canada was tot 1867 een kolonie van Groot-Brittannië. Tot 1982 bleef het onderdeel van het Britse rijk. Tegenwoordig is het nog steeds lid van het Gemenebest, een samenwerkingsverband van landen die vroeger tot het Britse Rijk behoorden en tegenwoordig de Britse vorst nog als symbolisch staatshoofd hebben.

Japanse keizer Naruhito waarschijnlijk naar begrafenis Queen Elizabeth

De Japanse keizer Naruhito reist waarschijnlijk naar het Verenigd Koninkrijk om de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth bij te wonen. Dat melden internationale persbureaus. Dit wordt Naruhito’s eerste reis naar het buitenland sinds hij in 2019 de troon besteeg.

Het komt zelden voor dat een Japanse keizer een koninklijke begrafenis in het buitenland bijwoont. In 1993 reisde toenmalig keizer Akihito samen met toenmalig keizerin Michiko naar België voor de staatsbegrafenis van koning Boudewijn.

Het Britse koningshuis en de Japanse keizerlijke familie hebben langdurige banden. Keizer Naruhito was in 2020 nog door Elizabeth uitgenodigd om naar het Verenigd Koninkrijk te komen, maar die reis werd uitgesteld vanwege de coronapandemie. Keizer Naruhito zei „diep bedroefd” te zijn door het overlijden van Elizabeth.

Queen Elizabeth II en de toenmalig Japanse kroonprins Naruhito in Windsor Castle in 2001. Foto Adrian Dennis/EPA

Charles wordt zaterdagochtend formeel tot koning uitgeroepen

Charles wordt zaterdagochtend formeel uitgeroepen tot koning tijdens een ceremonie in het St. James’s Palace. Hoewel hij automatisch koning werd zodra Elizabeth overleed, wordt hij deze ochtend officieel tot die functie benoemd door een speciaal comité van hoge overheidsfunctionarissen.

Eerst zal de zogeheten Privy Council de benoeming buiten de aanwezigheid van Charles goedkeuren. Daarna zal hij de raad ontmoeten en zijn eed afleggen en ondertekenen. Vanaf het balkon van het St. James’s Palace zal koning Charles III het publiek vervolgens toespreken. Dat gebeurt om 11.00 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd).

De vlaggen mogen na het uitroepen van het nieuwe staatshoofd 26 uur lang aan de top van de mast worden gehangen. Hierna zullen ze weer halfstok hangen, ter ere van het overlijden van Elizabeth II. James’s Palace, waar de officiële benoeming plaatsvindt, is een van de oudste koninklijke paleizen in Londen.

Correctie (10 september 2022): In dit blog stond een aantal keer dat Charles III zaterdag bekroond zou worden. Dat klopt niet: zaterdag vond zijn officiële benoeming tot koning plaats. De kroning komt vermoedelijk pas weken of maanden later. Dat is in deze en andere blogposts aangepast.

Charles gaf vrijdagavond zijn eerste televisietoespraak als koning. Foto Tolga Akmen/EPA

Welkom in dit blog

Het is deze zaterdag twee dagen geleden dat koningin Elizabeth II overleed in Balmoral Castle, Schotland.

Koning Charles III wordt om 11.00 Nederlandse tijd formeel tot koning uitgeroepen, en een uur later nog eens voor het publiek bij St. James’s Palace. Voor het eerst in de geschiedenis wordt deze gebeurtenis op televisie uitgezonden.

’s Middags komt het Britse parlement bijeen om de koningin te eren. Het lichaam van Elizabeth wordt zaterdag verplaatst naar Edinburgh.

Lees hier het blog van vrijdag terug.