In beeld

Elf actrices die koningin Elizabeth speelden

In de loop der eeuw hebben vele actrices koningin Elizabeth gespeeld, in serieus drama, maar ook in comedy’s en tekenfilms.
In de dramaserie The Crown (2016- ) wordt de koningin door drie verschillende actrices gespeeld. In de eerste seizoenen door Claire Foy (hier op de foto te zien). Olivia Colman nam de rol over in het derde en vierde seizoen. Imelda Staunton (Omber in Harry Potter) zal haar spelen in de twee laatste seizoenen.
Foto Robert Viglasky/Netflix
Jeannette Charles is professioneel imitator van de koningin. Dat gaf haar rolletjes in comedyfilms als Naked Gun (1988) (foto hierboven), Goldmember en de National Lampoon’s-serie
Foto Mary Evans ANP / Picture Library Ltd.
Spencer (2021) gaat over Lady Diana, vrouw van kroonprins Charles, die uit haar huwelijk en het koninklijk huis probeert te ontsnappen. Stella Gonet doet de koningin.
Foto Filmdepot
In Walking the Dog (2017) krijgt de koningin, gespeeld door Emma Thompson, bezoek in haar slaapkamer van een wanhopige indringer.
Foto Justin Downing / EPA
De animatiefilm The Queen’s Corgi (2019) gaat over een hondje van de koningin. Julie Walters deed haar stem.
Foto Lionsgate
Helen Mirren kreeg een Oscar voor haar rol van koningin in de speelfilm The Queen (2006), die zich afspeelt in de turbulente dagen na de plotse dood van ex-schoondochter Diana.
Foto Laurie Sparham/EPA
Olivia Colman als koningin Elizabeth in de dramaserie The Crown (2016- ). Zij neemt het derde en vierde seizoen voor haar rekening.
In The BFG (de GVR, 2016) gaat de grote vriendelijke reus op bezoek in de slaapkamer van de koningin. Ze wordt gespeeld door Penelope Wilton.
Foto Doane Gregory
In de romcom A Royal Night Out (2015) beleven de prinsessen Elizabeth en Margaret een geheime, uitbundige nacht, op bevrijdingsdag 1945. Sarah Gadon speelt de jonge Elizabeth.
Foto SUNSETBOX
Imelda Staulton in de dramaserie The Crown (2016- ). Zij speelt de rol van koningin Elizabeth in de twee laatste seizoenen van de serie.
Foto Netflix
Churchill: The Hollywood Years (2004) is een satire op het vervormde Hollywoodbeeld van Engeland. Neve Campbell (Scream) speelt prinses Elizabeth. Ze wordt geschaakt door Adolf Hitler die met haar wil trouwen.
Foto Mary Evans ANP / Picture Library Ltd.