De ‘proclamatie’ gelezen door toetredingsraad, eerste deel benoeming koning Charles III

De zogeheten Accession Council heeft in St James’s Palace de ‘proclamatie’ voorgelezen. Na de volledige tekst riepen de leden van de raad „God save the King” en is het document ondertekend. Charles zelf is niet in de zaal.

De Accession Council, of toetredingsraad, bestaat onder meer uit leden van de koninklijke familie, de premier, de aartsbisschop van Canterbury en een aantal vooraanstaande politici. Ook de zogeheten Privy Council, het adviesorgaan van de Britse monarch, behoort tot de toetredingsraad. De nieuwe prins van Wales, William, en de koningin-gemalin Camilla maakten ook deel uit van de commissie die de proclamatie ondertekende.

Tijdens het tweede deel van de benoeming, om 11.00 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd), zal Charles zijn eed afleggen en ondertekenen. Vervolgens zal hij vanaf het balkon van het St. James’s Palace het publiek toespreken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Charles officieel benoemd tot koning