Citi krijgt 500 miljoen terug

Miljoenenblunder Een groep hedgefondsen moet alsnog een half miljard terugbetalen aan de bank – die met de schrik vrijkomt na een zeer kostbare fout.

Kun je doen alsof je neus bloedt als iemand je een paar honderd miljoen dollar overmaakt? Het Amerikaanse hof van beroep oordeelde donderdag van niet. Door de uitspraak moeten twee hedgefondsen alsnog een half miljard dollar teruggeven aan de Amerikaanse zakenbank Citigroup.

De zaak draait om een zeer kostbare fout van Citigroup uit 2020. De bank wilde een rentebetaling overboeken naar schuldeisers van cosmeticagroep Revlon, een van hun klanten. In plaats van 8 miljoen dollar aan rente, boekte de financiële afdeling van Citi met eigen geld het volledige verschuldigde bedrag plus rente terug: in totaal ruim 900 miljoen dollar.

Sommigen van de crediteuren belden gelijk naar Citigroup om te vragen waarom ze nu al het gehele bedrag ontvingen, waarop de fout snel werd rechtgezet.

Een aantal hedgefondsen, die samen 500 miljoen dollar van Citi hadden ontvangen, besloten anders. Ze voelden zich tekortgedaan door Revlon, dat hen had benadeeld bij een eerdere surseance, en besloten het geld te houden. Hun beslissing werd het startschot voor een juridisch gevecht over de overgeboekte miljoenen. Tot de schrik van Citigroup kregen de fondsen in eerste aanleg gelijk. Immers, zo stelde de rechter: er was voor hen als schuldeisers geen reden om aan te nemen dat er een fout was gemaakt.

Het Amerikaanse hof van beroep haalde donderdag een streep door deze uitspraak, waardoor de fondsen nu alsnog moeten terugbetalen. Volgens de uitspraak in hoger beroep waren er genoeg alarmsignalen die er in 2020 op duidden dat er iets was misgegaan. „Hadden ze de telefoon opgepakt om dit met Citigroup te checken, dan hadden ze meteen geweten dat de betaling op een misverstand berustte”, zo staat in het vonnis.

Citigroup laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak, die „voor stabiliteit zorgt” en goed is voor het „wederzijdse vertrouwen dat nodig is” in een goed functionerende kredietmarkt.

De bank verzekerde nog maar eens dat dit soort fouten niet meer gemaakt zal worden. De bank kreeg twee maanden na de fout een boete van 400 miljoen dollar van de Amerikaanse bankentoezichthouder OCC, plus de opdracht de servers en software te updaten.

Voor cosmeticagroep Revlon bleek de blunder van grote invloed op de bedrijfsvoering. Door de affaire weigerden veel financiers het noodlijdende bedrijf nog geld te lenen. Gedurende de coronacrisis ging het concern, naar eigen zeggen door problemen in de aanleveringsketen, ten onder.