Charles wordt zaterdagochtend formeel tot koning uitgeroepen

Charles gaf vrijdagavond zijn eerste televisietoespraak als koning.
Charles gaf vrijdagavond zijn eerste televisietoespraak als koning. Foto Tolga Akmen/EPA

Charles wordt zaterdagochtend formeel uitgeroepen tot koning tijdens een ceremonie in het St. James’s Palace. Hoewel hij automatisch koning werd zodra Elizabeth overleed, wordt hij deze ochtend officieel tot die functie benoemd door een speciaal comité van hoge overheidsfunctionarissen.

Eerst zal de zogeheten Privy Council de benoeming buiten de aanwezigheid van Charles goedkeuren. Daarna zal hij de raad ontmoeten en zijn eed afleggen en ondertekenen. Vanaf het balkon van het St. James’s Palace zal koning Charles III het publiek vervolgens toespreken. Dat gebeurt om 11.00 uur lokale tijd (12.00 uur Nederlandse tijd).

De vlaggen mogen na het uitroepen van het nieuwe staatshoofd 26 uur lang aan de top van de mast worden gehangen. Hierna zullen ze weer halfstok hangen, ter ere van het overlijden van Elizabeth II. James’s Palace, waar de officiële benoeming plaatsvindt, is een van de oudste koninklijke paleizen in Londen.

Correctie (10 september 2022): In dit blog stond een aantal keer dat Charles III zaterdag bekroond zou worden. Dat klopt niet: zaterdag vond zijn officiële benoeming tot koning plaats. De kroning komt vermoedelijk pas weken of maanden later. Dat is in deze en andere blogposts aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Queen Elizabeth II wordt maandag 19 september begraven