Britse parlementariërs zweren trouw aan nieuwe koning Charles III

Premier Liz Truss zweert in het Lagerhuis trouw aan haar nieuwe koning, Charles III.
Premier Liz Truss zweert in het Lagerhuis trouw aan haar nieuwe koning, Charles III. Foto UK Parliamentary Recording Unit/EPA

Een aantal Britse parlementariërs heeft zaterdagmiddag trouw gezworen aan de nieuwe koning Charles III. Een reeks hooggeplaatste parlementariërs, onder wie de nieuwe premier Liz Truss, zwoeren de nieuwe eed tijdens een speciale bijeenkomst van het Lagerhuis. Vanwege „tijdgebrek”, aldus voorzitter van het Lagerhuis Linsay Hoyle, kon niet iedere parlementariër zaterdag aan bod komen.

De zitting werd geopend door het afleggen van de eed door voorzitter Hoyle. Hij werd gevolgd door Peter Bottomley, die met 47 aaneengesloten jarende de langstzittende Britse parlementariër is. De speciale zitting was de laatste bijeenkomst van het Lagerhuis tot de periode van nationale rouw, na de begrafenis van Queen Elizabeth II, voorbij is.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Queen Elizabeth II wordt maandag 19 september begraven