‘30 miljard dollar schade door overstromingen Pakistan’

Moessonregens Volgens de Pakistaanse autoriteiten bedraagt de schade door de overstromingen in het land zo’n 30 miljard dollar. VN-baas Guterres heeft de internationale gemeenschap opgeroepen noodhulp te sturen.
Mensen ontvluchten de overstromingen in Bajara Sehwan, Pakistan.
Mensen ontvluchten de overstromingen in Bajara Sehwan, Pakistan. Foto Rehan Khan/EPA

De overstromingen in Pakistan hebben tot nu toe geleid tot minstens 30 miljard dollar (30 miljard euro) aan schade. Dat heeft Zafar Iqbal, hoofd van het Pakistaanse coördinatiecentrum voor overstromingen, vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. Pakistan doet zijn best om de ramp te lijf te gaan met de „schamele middelen” die het heeft, zei premier Shehbaz Sharif, maar er is een „oneindige hoeveelheid” financiële hulp nodig.

Iqbal deed de uitspraak tijdens een bezoek van Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN). Guterres heeft de internationale gemeenschap opgeroepen te hulp te schieten. Volgens hem heeft Pakistan relatief weinig invloed gehad op klimaatverandering, maar lijdt het land er wel ernstig onder. Twee weken eerder hebben de VN 160 miljoen dollar aan noodhulp aangekondigd voor het land, dat voor ongeveer een derde onder water staat.

Tientallen miljoenen Pakistanen zijn afgelopen weken getroffen door de uitzonderlijk zware moessonregens in de regio. Het dodental staat inmiddels op bijna 1.400, onder wie 496 kinderen.

Twitter avatar antonioguterres António Guterres I have arrived in Pakistan to express my deep solidarity with the Pakistani people after the devastating floods here. I appeal for massive support from the international community as Pakistan responds to this climate catastrophe.
Lees ook Pakistan tracht ramp met overlopend meer af te wenden