Driehonderd asielzoekers sliepen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel

Opvangcrisis Bij het aanmeldcentrum meldden zich donderdagavond enkele honderden mensen. Er was opvang voor een deel van die groep in Stadskanaal, maar voor het eerst in twee weken kon niet voor iedereen een slaapplek worden gevonden.
Asielzoekers wachter in de regen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Asielzoekers wachter in de regen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Foto Kees van de Veen

Een groep van ongeveer driehonderd mensen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag buiten geslapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ruim honderd mensen, onder wie vrouwen en kinderen, zijn ‘s avonds nog wel naar een opvangplek in het nabijgelegen Stadskanaal gebracht, voor de rest was geen plek beschikbaar. Het was voor het eerst in twee weken dat asielzoekers weer gedwongen buiten moesten slapen.

De woordvoerder zegt dat alles te maken heeft met het aantal mensen dat zich in Ter Apel meldt, in combinatie met het aantal opvangplekken dat gemeenten ter beschikking stellen. „Daar hebben wij geen regie op. Het verschilt per dag hoeveel mensen zich in Ter Apel melden. Als er elders geen opvangplekken zijn, kunnen wij ze niet overbrengen.”

Poncho’s en tenten

Hulporganisatie MiGreat heeft donderdag poncho’s en tentjes uitgedeeld om mensen beschutting te bieden tegen de regen, vertelt voorzitter Roos Ykema. Ze schrok van de situatie donderdagavond. „Om half tien waren er tot mijn schrik nog heel veel vrouwen en kinderen, dat is niet gebruikelijk.” Toen ze eenmaal door het COA waren opgehaald, was het onduidelijk wat er met de mannen zou gebeuren. „Ze klampten ons aan, omdat we de enige hulpverleners daar waren. Of er alsjeblieft geen plekken beschikbaar gemaakt kunnen worden, al weten ze dat wij daar niet over gaan.”

Rond half een ‘s nachts heeft MiGreat nog tenten uitgedeeld, zegt Ykema: „Omdat we ons zorgen maakten over hoe deze mensen de nacht door moesten komen. Er is op wat luifels na geen enkele beschutting.”

De COA-woordvoerder kan nog niet zeggen wat hij vrijdag verwacht. „Dat zal in de loop van de dag duidelijk worden. We zetten in ieder geval alles op alles om iedereen onderdak te bieden.” Ykema maakt zich zorgen voor de komende tijd. „We zijn bang dat het misschien kortstondig wat rustiger is en dat er eigenlijk nog steeds niet voldoende capaciteit is gebouwd om mensen echt zekerheid te bieden.” MiGreat wil dat de noodverordening die is afgegeven door de Veiligheidsregio Groningen, waarin staat dat slapen in tenten verboden is, per direct wordt ingetrokken. „In ieder geval totdat er ruim voldoende opvangplekken zijn voor iedereen die zich aanmeldt in Ter Apel.”

Lees ook dit artikel: ‘Potver-de-potver, waar blijven de andere gemeenten bij de opvang van asielzoekers’