Prins William op 40-jarige leeftijd kroonprins van Groot-Brittannië

Kroonprins William tijdens de finale van de FA Cup tussen Chelsea en Liverpool.
Kroonprins William tijdens de finale van de FA Cup tussen Chelsea en Liverpool. Foto Neil Hall

Sinds zijn geboorte in 1982 is prins William altijd de tweede in lijn geweest voor de Britse troon. Met het overlijden van koningin Elizabeth II is zijn vader officieel koning van Groot-Brittannië geworden. William is daardoor nu op 40-jarige leeftijd kroonprins. Zijn oudste zoon, de 9-jarige George, is tweede in lijn voor de troonopvolging.

Prins William wordt niet automatisch Prins van Wales, de dynastieke titel die is voorbehouden aan de Britse troonopvolger. De nieuwe koning verleent deze titel op een tijdstip naar keuze. Prins William is nu nog de hertog van Cambridge.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Menigte verzamelt zich bij Buckingham Palace, voormalig premiers bewijzen eer aan Elizabeth